2011. március 24., csütörtök

A. Le Coq Porter

Forrás: A. Le Coq
A tesztelés időpontja:

2011. március 9., Tallinn

Mielőtt a teszt leírásába belefognék, megosztok veletek egy dolgot, amit most fedeztem fel. Ha valakinek eltökélt vágya (márpedig nekem az...), hogy kielemezze az észtországi sörpalettát, akkor nagy segítséget tud nyújtani a  Beers of Estonia weboldala... Tervezem már azt is nagyon, hogy egy bővebb bejegyzésben egy kis ismertetőt nyújtok majd a sörgyárról, ahogy a Saku esetében már megtettem, de ez még várat magára. Addig is, aki türelmetlen, és jól bírja az ánglius nyelvet, annak katt ide.

De foglalkozzunk most a teszt tárgyával. Barna sörről van szó, nem túl magas, 6,5 %-os alkoholtartalommal. Arra nézvést, hogy vajh milyen alapanyagokat használnak fel benne, még a gyártó weboldala sem nyújt semmilyen információt, így csak a megérzéseimet tudom veletek megosztani. A pohárba kitöltve a színe elég meggyőző, egy erős fekete kávét idéz, a habon át keletkező illat pedig kiegyensúlyottságot sugall. Keveredeik benne kicsit a kandiscukor illata és a komló finoman megbújik a háttérben. Lehet, hogy nem így van, de szerintem többféle komlót használtak hozzá, ez persze már csak az ízlelés utáni idea... A habja félkemény, de rövid idő elteltével sajnos lebomlik, szinte semmi nem marad utána. Az íz harmonizált, nincs kilógás semerre, olyan, amilyennek az ember egy korrekt barna sört elképzel.

Még egy érdekesség: a gyár történelmi hagyománya úgy tartja, hogy a sör elődje, az Imperial Extra Double Stout nevű sör volt, amely a cári időkben az udvar "hivatalos" söre volt... Az osztályzatom 7-es.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése