2011. március 23., szerda

Lidskoe Premium (Lidszkoje- Лидское)

Tesztelés időpontja:

2010. február 1., Tallinn

Forrás: Alcotrend
Nem csak észt söröket lehet természetesen Észtországban kipróbálni, eljutnak ide a szomszédos és közeli országok termékei is, amelyeket odahaza szintén nem nagyon látunk az üzletek polcain. A múlt hét végén vásároltam jelen tesztalanyunkat, bár én azt hittem, hogy Oroszországból száramzik (a dobozon lévő cirill betűs névből erre következtettem...), de a dolog nem így áll, a Lidszkoje egy fehérorosz cég terméke. A cég honlapja csak oroszul érhető el, de akik nagyon perfektek az orosz nyelv sörorientált szegmensében, azoknak katt ide.

 A “Lidskoe Pivo” nevű cég volt az első olyan sörgyártó cég Belorussziában, amely büszkén mutogathatta a külfödl előtt az ISО 22000:2005 nemzetközi minősítést, mint a véres kardot, és erre azóta is nagyon büszkék. Emellett ők az egyedüli sörgyár, amely képes teljesíteni az ország helyi szabályozása szerinti legmagasabb nívókövetelményeket is. Ha a címkének hinni lehet, a sörgyártás már a XIX. században beindult (1876), de a tesztelt Lidskoe Premium gyártása csak 1967-ben kezdődött el, Észtországban a terméket a már többször is említett A. Le Coq nevű cég forgalmazza.

Érdekességként megemlíthető, hogy a cég nem ragaszkodik a konvencionális 0,5-ös kiszereléshez, van nekik 0,75-ös, 1 literes, másfeles, de még 2 literes üvegük is, bár ezek már műanyagból készülnek. A sörök mellett készítenek kvaszt is, meg mindenféle cukros és fruktózos löttyöket. A sörhöz és egyéb italokhoz a vizet artézi kútból nyerik, amely 280 méteres mélységből szippantja fel az éltető matériát.

Forrás: Estonian Beer Guide

De térjünk rá magára a teszt tárgyára. A Lidskoe Premium a neten talált információknak hitelt adva az egykori Szovjetunió egyik legkedveltebb söre volt. Természetesen egy pilzeni típusú sörre kell gondolni, nem nagyon kombinált ízvilággal, nem túl erős alkoholtartalommal (4,8 %), és az ízéből ítélve nem túl erős szárazanyagtartalommal (a címkén nincs feltüntetve). A színe halványabb egy átlagos pilzeninél, és a habja sem lesz valami erőteljes, nagyjából tíz másodperc alatt összeroskad. Téli időszakban nem merném tiszta szívből ajánlani, de egy nyáresti grillezés mellett a fülledt kertben szerintem egész jól fog majd esni... 6-os.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése