2011. június 16., csütörtök

Żubr

Tesztelés időpontja:

2011. június 9., Tallinn (dobozos)

Forrás: Shop Kaczuszka
Ez már hozott anyagból készült teszt... Van még hátra a Lengyelországban végrehajtott tesztekből is, de majd szép lassan azokra is sort kerítek. A Żubr mint szó, bölényt jelent, ez a sör címkéjén is megjelenik. Hasonlóan a Tyskie nevű sörhöz, ezt is a Kompania Piwowarska SA készíti. A sör extrakttartalma 12.1%, az alkoholtartalma pedig 6 %, ami egy lagerhez képest azért nem gyenge. A brand egyébként eredetileg nem tartozott szorosan a Kompania Piwowarska-hoz, a dolog egy vásárlás eredménye, ugyanis 2003-ig ez a sör a Dojlidy főzdét fémjelezte Białystokban. Ők tették a bölényt a sör címerállatává, és ez állítólag már 1768-ban megtörtént... Manapság a sör a cég három főzdéjében is készülget, Białystokban, Poznanban és Tychy-ben.

Szinte egész Lengyelországban kapható, de a szerencsések az Egyesült Királyságban is fellelhetik, ugyanis az ottani lengyel populáció van olyan jelentős, hogy érdemes importálni. Jelenleg ez a sör Lengyelország második legnépszerűbb söre...

A Kompania Piwowarska SA már másodszor kerül szóba, pár szó róluk is essék. (Jelenleg ők is a SABMiller-hez tartoznak.) A Kompania Piwowarska egy fúzió eredménye, 1999-ben jött létre, amikor a SABMiller egy cégbe hozta össze két leányvállalatát, a Lech Browary Wielkopolski S.A. céget Poznańból, és a Browary Tyskie Górny Śląsk SA. céget Tychy-ből. Ezek közül a Browary Tyskie Górny Śląsk-ot 1629-ben alapították. 2003-ban aztán ehhez jött hozzá a Dojlidy főzde Białystok‎ból, de erről már szóltam.

A három főzde termése együtt mintegy 15,1 millió hektoliter... A cég jelenleg a lengyel piac 45%-át uralja, főbb márkái a Lech (lesz majd róla szó később), és a Tyskie.

De néhány szó a tesztalanyról is. Kicsit töményebb, mint a pilzeniek általában, a színe pedig olyan mély aranysárga, amely nekem a Pilsner Urquell régi arcát idézi, amikor még nem adták el minden normális cuccukat Belgiumba. Az íze harmónikus, egyszerűen élvezet inni. Bárcsak odahaza is lehetne kapni!


Megjelenés8
Íz8
Aroma és jellegzetességek9
Összhatás17
Összesen42
Régi értékelés szerint8,4

Forrás: Ismeretlen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése