2011. június 13., hétfő

Tyskie

Tesztelés időpontja:


2011. május 30., Bygdoszcz (csapolt)

Az első Lengyelországban tesztelt söröm, még ha a kronológiát meg is törtem az előző bejegyzéssel. Bizony, az a sör csak egy óra elteltével került sorra, de nem érdekes... Ezt a sört egy kellemes környezetű jazz kocsmában csapolták nekünk, nem minden előzmény nélkül: előtte feltétlenül le kellett gurítanunk egy Wściekły Pies nevű csodát, amely egy brutális koktél, és az angol neve ("mad dog") alapján magyarul csak "őrült kutyaként" szokták emlegetni. Aki esetleg nem ismerné: a feles pohár aljába némi szörp kerül, erre jön nagyon lassan a vodka, hogy ne kavarja fel a szörpöt. A tetejére némi Tabasco szósz (pár csepp), megpúpozva a poharat. Egyszerre csipős és édes, no meg mivel vodka, marja is a torkot. Nem mellesleg üt, mint a buszkerék, így tanácsos utánaküldeni valami lágyabbat...

Az áldozat jelen esetben egy csapolt Tyskie képében érkezett... Ezáltal tehát ez a teszt nem teljesen mérvadó, hisz a feladat most a megkínzott ízlelőbimbók életre keltése volt. No sebaj, hoztam magammal egy dobozos terméket is Lengyelországból, ha felfeszítésre kerül, majd arról is lesz egy poszt. Most pár szó erről az élményről. Az első kortyokat a Tabasco szósz és a szörp eltüntetésére ürítettem tehát, és a pohár felétől már élvezni is tudtam az italt. Halványan érezhető komló és kellemes aroma jellemzi ezt a sört, amelyet még tán a fotón is kivehető aranysárga szín is vonzóbbá tesz. A habja csapoltan egész kellemes, de nagy sűrűséget azért ne várjunk. A sör alkoholtartalma 5,6 %, az extrakt 11,7.

Forrás: CiaoEurope
Egyesek szerint ez egyébként Lengyelország legjobb söre, én ezzel az ítélettel még várnék egy csöppet. Van mit tesztelni, szerencsére... A sör a Kompania Piwowarska nevű cég boszorkánykonyhájában készül, egy Tychy nevű városban, innen a név. Jelenleg ebből a sörből adják el a legtöbbet az országban (14,7 %-a a piacnak 2004-ben...). Magát a főzdét 1629-ben alapították, de manapság már nincs lengyel kézben, a SABMiller csoporthoz tartoznak ők is.


Megjelenés7
Íz7
Aroma és jellegzetességek8
Összhatás15
Összesen37
Régi értékelés szerint7,4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése