2011. március 17., csütörtök

Miért éppen sörvadászat?

A kérdés jogos, de aki a sör világában otthon van, annak tán nem kell a dolgot nagyon magyarázni... De mivel sokan vannak olyanok, akik ezzel az itallal csak most ismerkednek komlyabban, és a nedűt körüllengű kultúrát és irodalmat csak ízlelgetik, vagy nem is ismerik, az ő kedvükért pár bevezető gondolat a blog indító bejegyzésében.

Forrás: The Beerist
Borokról rengetegen írtak az elmúlt száz évben, könyveket, folyóiratokat, se szeri se száma a boros szaklapoknak, könyveknek. A sörről azonban a XX. század második feléig mintha mindenki elfeledkezett volna. De szerencsére nem maradhatott ez az áldatlan állapot örökkön örökké, s hogy ebben az állapotban változás következett be, abban nagyon nagy része van Michael Jacksonnak. Nem, még véletlenül sem a popsztárnak, hanem az írónak, újságírónak. (Bár ez a mellékelt képből tán kiderül...) Ő volt az, aki először klasszifikálta a söröket teljes alapossággal, illetve ő volt az, aki a sört a gasztronómiában és az italkultúrában felemelte, munkássága alatt nem kevés alapművet alkotva.

Könyvei közül először egyik brüsszeli utam során a Great beers of Belgium című könnyvel találkoztam, amely a többi könyhöz hasonlóan számos kiadást ért meg. A könyvet olvasva engem is megragadott az a lelkesedés, amellyel a könyvnek témát adó sörökről írt... Nem utolsó sorban jelentős munkássága abból a szempontból is, hogy a világ sok sörkedvelője számára ő fedezte fel a belga söröket (amit a fenti könyv is bizonyít), olyannyira, hogy még állami kitüntetést is kapott fáradozásaiért a nevezett országban. Az én esetemben mondjuk másképp történt: előbb fedeztem fel a belga söröket, majd az irodalom kutatása során bukkantam rá Jackson könyvére.

De hogy a blog címére térjek: ugyanez a lelkesedés árad az általa jegyzett Beer Hunter (Sörvadász) sorozatból is, amit rengetegszer adtak le a televízióban, a siker még a szerzőket is meglepte. Sajnos Michael Jackson már nincs közöttünk, de munkássága maradandó: a gasztronómiában örökre megvetette magát a sör nem csak mint alapanyag, de mint ételek kísérője is....

Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy az évek során felgyülemlett tesztelési jegyzeteimet megosszam az érdeklődőkkel, de hogy ennek neki kezdhessünk, némi elméleti alapozásra van szükség, erről szólnak majd a következő bejegyzések... A blogban természetesen nem csak belga sörök szerepelnek majd, és nem néha becsúszik majd más is, nem csak sörből áll a világ...:) Jó szórakozást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése