2011. szeptember 27., kedd

Kalnapilis Original

Forrás: freeweb.com
Tesztelés időpontja:

2011. augusztus 8., Tolna (dobozos)

Hát litván sörhöz még nem volt szerencsém, ez az első alkalom... A Kalnapilis maga a főzde neve, amelyet egy germán úriember alapított (Albert Foight) egy Panevėžys nevű városban 1902-ben. Mivel nem volt echte litván, így a főzdét ő úgy nevezte el, hogy "Bergschlösschen", amely kis hegyi kastélyt jelent. A név csak 1918-ban változott meg, a Kalnapilis a német név tükörfordítása.

Manapság ez a főzde sem helyi kézben van, a Kalnapilis felett először a Baltic Beverages Holding (a Pripps svéd és a finn Hartwall cég uniója) vette át az irányítást 1994-ben, de hamar tovább is adta (2001) a Royal Unibrewnek, amelynek első dolga volt, hogy a főzdét egybeolvassza a főváros (Vilnius) Tauras főzdéjével. Így jött létre a mai litván cégcsoport, amely a keresztségben az  AB Kalnapilio-Tauro Grupė nevet kapta...

A cég portfóliója meglepően gazdag, s az egyik zászlóshajó éppen a tesztben szereplő sör. (A legjobb sörük állítólag Grand névre hallgat...) A hírek szerint Saaz komlót használnak hozzá, és sikerül minden főzésnél úgy belőniük, hogy 5,00 % alkohol legyen benne. Hiszi a piszi. Ami engem viszont meglepett, az az átlagon felüli habképződés. Dobozos lévén erre igazán nem számítottam, de mindig érhetik az embert kellemes meglepetések. A komló inkább a kesernyés irányba viszi el, de ezen kívül az ízértől semmi extrát nem lehet mondani.


Forrás: Sanitex
Kinézetre a doboz idén nyáron elég speciális volt, a cég szereti támogatni a sportot, különösen a litván kosárlabdát...


Megjelenés6
Íz5
Aroma és jellegzetességek6
Összhatás12
Összesen29
Régi értékelés szerint5,8

2 megjegyzés:

  1. A Grand valóban jó litván sör, de a Kalnapilis termékei közül a legízletesebb a hamisítatlan litván ízvilággal, azaz 1% mézzel megáldott Medutis. Ajánlom mindenkinek, sajnos tudomásom szerint csak kint kapható.

    VálaszTörlés
  2. Hát akkor muszáj lesz ezt a Grandot és a Medutist is megkóstolni...

    VálaszTörlés