2015. október 5., hétfő

Żywiec Porter


Tesztelés időpontja:

2014. június 11., Tallinn (üveges)

A (baltik) porter mint kategória nem csak az északi országokban kezdte újabb virágkorát élni az elmúlt években, egyre többen próbálkoznak vele, s szerencsére már idehaza is lehet kóstolgatni egyre jobb söröket ebből a kategóriából is.

A magam részéről az A. Le Coq Porter volt az első a praxisomban, de a csúcs Észtországban 2011 környékén egyértelműen a Saku Pühadeporter volt, amit persze valószínűleg meghaladott már az idő, de az új kézműves porterekhez még nem volt szerencsém. (Pontosabban van néhány tartalékolva, de még nem jutottam oda...) A lengyel Żywiec sem arról volt híres régebben, hogy agyba-főbe ontotta volna a különböző portereket, leginkább lager típusú söröket készítettek.

Az első meglepetés akkor ért, amikor ránéztem a címkére, mi ez a 9,5%??? Jobban megnéztem, nem tévedés: ez tényleg az alkholfokot jelenti. Baltik porter mezsgyén mozogva ez barokkos túlzásnak tűnt, fel voltam készülve rá előítéletileg, hogy az alkoholíz mindent agyon fog verni...

Pohárba kitöltve megfelelő sűrűséget lehtetett tapasztalni, illatban az alkoholnak nem volt nyoma, csokoládénak és gyümölcsöknek annál inkább. Habról ne beszéljünk, gyakorlatilag nem volt semmi, de ez itt nem gond. Ízre kávésan sűrű, harapnivalóan sűrű, az ízében pedig szépen jönnek azok az elvárható jellemzők, amelyeknek jönnie kell. Nagyot alkottak lengyel barátaink, csak hát kissé erősre sikeredett azért, még ha az alkoholt úgy el is rejti a sör, ahogy kell. Váltakozik a kellemesen pörkölt maláta édeskés íze, üt a komló amennyire kell, hogy jöjjön, a gyümölcsök ízét meg szinte lehetetlen kibogozni, olyan, mintha csokoládéba mártott aszalmányokat szórtak volna bele.

Nem tudom, itthon mennyire lehet hozzájutni, de bármikor beneveznék rá, annyi bizonyos...


Megjelenés6
Íz7
Aroma és jellegzetességek 8
Összhatás14
Összesen35

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése