2015. október 29., csütörtök

Spitfire Premium

 Tesztelés időpontja:

2015. július 26., Várpalota (üveges)

Nyáron több angolszász sörrel is sikerült összeakasztani a virtuális bajszomat (szabadság alatt sem hagyom megnőni mostanság...), ezek közül való volt a méltán híres angol vadászgépről elnevezett sör. Rövid kutakodás után kiderült, hogy a Shepherd Neame nevű főzde készíti, akiknek a weboldalát a szokásos csatornákon keresztül nem volt triviális becélozni, de azért persze rátaláltam.

A főzde állításuk szerint a legrégebbi britanniai főzde, mindenesetre az alapító dátum 1698, ami elég réginek tűnik... Bővebb információt a fent belinkelt weboldalon találhattok, de ahogy mondani szoktam, egyszer majd ők is sorra kerülnek... A tesztelt sör egy kentish ale (kenti ale), elméletileg 4,7 % alkoholtartalommal. Első alkalommal 1990-ben jelent meg a piacon, az angliai csata 50-dik évfordulójára, s így már nem kérdés, hogy miért épp a híres vadászgép nevét kapta.

Elég jól sikeredhetett már elsőre is, mert bekerült Michael Jackson 500-as válogatásába, ami azért ritka fegyvertény. Ehhez mondjuk hozzátenném, hogy ha ma is élne, irtó nehéz dolga lenne, annyi új sör született azóta.


Ennek megfelelően sokszor díjazták is a sört több helyen is, ezek közül is kiemelkedik a World at the Brewing Industry International Awards aranyérme, amit a legjobb hrodóban kondicionált sörként kapott (Best Strong Cask-Conditioned Beer of the  Spitfire Ale). Manapság ez a főzde legnagyobb volumenben eladott söre, s mindennek tetejébe olyan geográfiai eredetvédettséget is élvez, mint a pármai sonka, vagy a champagne.

Saját véleményem az, hogy egy majdnem tökéletes ale: harmonikus maláta és komlózás jellemzi, bár számomra némileg sok egy ale-hez képest a szén-dioxid. Utóízben nagyon kellemes komlós ízek jönnek, csak ajánlani tudom.


Megjelenés6
Íz7
Aroma és jellegzetességek     7
Összhatás13
Összesen33





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése