2012. november 21., szerda

Černá Hora Kvasar

Tesztelés időpontja:

2012. szeptember 2., Tallinn (üveges)

Kedves barátom, Pimpa ajándéka volt ez a sör, ezúttal is köszönet érte. Méltatlanul sokáig nem került feldolgozásra az akkori tesztelési jegyzet, de hát ez van, sajnos nem tölthetek annyi időt ezzel a hobbimmal, mint szeretnék...

A sör nevéből én először Monte Negro szláv nevére asszociáltam (Crna Gora), s a párhuzam nem véletlen, mert a Černá Hora a cseh nyelvben szintén fekete hegyet jelent. A főzdét, amely a sörért felelős, szintén így hívják, a terméknév jelen esetben tehát a Kvasar, ami magyarul kvazárt jelent (mily meglepő...). A gyártó történetére ezúttal nem térnék ki, mert igencsak hosszadalmas történetet kéne levezetni, ugyanis egészen 1298-ig kell visszamenni.

Azt gondolom senkinek nem kell bizonygatni, hogy a cseh sörök milyen fontos szerepet töltenek be az egyetemes söruniverzumban, de a Kvasar még ebben a gazdag világban is különleges. Főzése során mézet is adtak hozzá, így a színe még inkább aranysárgás, mint egyébként a cseh sörök színe úgy általában. Érdekes módon a méz íze nem érződik a sörben, kicsit tartottam tőle, hogy nagyon zavaró lesz. Érezhető némi édeskés íz, de éppen csak jelzésképpen, számomra ez a megfelelő arány.


Emellett a sör tartalmas lager, nem kifejezetten sűrű, de érezni, hogy nem spóroltak ki belőle semmit. Ezt jelzi az alkoholtartalma is, ami nem gyenge a kategóriában: 5,7 % (!). Nem marad más hátra, mint újfent köszöntet mondjak lezárásképpen Pimpa barátomnak, s hogy ajánljam fogyasztásra és kipróbálásra mindazoknak ezt a sört (persze mindenki másnak is...), akiket kicsit is megérintett korábban a cseh sörkultúra.

Na zdraví!

Megjelenés 7
Íz 7
Aroma és jellegzetességek 8
Összhatás 14
Összesen 36
Régi értékelés szerint 7,2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése