2012. november 5., hétfő

Vilniaus Kvietinis

Tesztelés időpontja:

2012. október 8., Tallinn (üveges, 0,33)

Mielőtt nagyon belemerülnénk a részletekbe, szögezzünk le gyorsan valamit, mielőtt valaki nagyon félreértene: kifejezetten szeretem a (jó) búzasöröket, még azt is nyugodtan ki merem jelenteni, hogy némelyiknek kimondott rajongója vagyok. Úgyhogy ha esetleg kritikai hangvételűvé fordulna ez a poszt (erős esély van rá...), az nem a búzasörökkel szemben lévő esetleges (jelen esetben tehát nem létező, mint kifejtettem fent) előítéleten alapszik...

Na szóval... A Vilniaus Alus számomra október 8. előtt teljesen ismeretlen litván főzde volt. Lassan egy éves ismerkedéssel a hátam mögött a litván sörkultúra irányában számomra ez meglepő volt, nem csoda hát, ha legelőször is a főzde hátteréről kezdtem el vallatni a cég honlapját. Sajnos ami ott van, relatíve szűkszavú... A leírás szerint a Vilniaus alus az egyetlen főzde Vilniusban, az ország fővárosában. Ezzel helyből vitatkoznék, én belefutottam még néhányba Vilniusban, de sebaj. Fő a marketing. Megemlítik még, hogy a cég független, helyi alapítású, s természetesen csak természetes módszerekkel fermentált italokat készítenek... Nagyon büszkék rá, hogy évről-évre növelik a termelékenységüket, s megkezdték az expanziót kifelé is: most már például Észtországban is be lehet szerezni a söreiket.

Fontosnak tartják megjegyzeni, hogy minőség terén náluk nincs megalkuvás, s ami a külcsínyt illeti, ebben egyet is tudok érteni. Másban azért már annyira nem... Két palack került eddig tesztelés alá tőlük, ez volt az első. Mint tán sejthető, egy búzasörről van szó. A színe pohárba öntve narancssárgás színű, opálos, ami nem csoda, mert az 5 % alkoholtartalmú ital egy szűretlen búzasör.

Az íze kifejezetten gyümölcsös, sörre egyáltalán nem emlékeztet (búzára sem), leginkább egy teljesen szénsavtalan vérnarancslére hajaz. Kicsit olyan az íze, mintha megbuggyant volna, illetve az erjedés nem teljes mértékben ment volna végbe. Sajnos számomra értékelhetetlen volt, s még arra sem foghatom, hogy lejárt volna a szavatossága.

Megjelenés 5
Íz 2
Aroma és jellegzetességek 3
Összhatás 7
Összesen 17
Régi értékelés szerint 3,4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése