2012. november 1., csütörtök

Saku

Látogatás időponja:

2012. augusztus 18. (szombat)

Ezen belül van a múzeum...
Még nem tudom kristálytisztán, hogy mikor tegyem közzé ezt a bejegyzést, de azt hiszem, megvárom vele a konkrét gyárlátogatást, mert ezúttal csak a múzeum és az étterem/söröző volt megcélozva... (Nem várom meg, mint látszik.  A gyárlátogatásról majd lesz egy külön poszt...)

Hirtelen ötlettől vezérelten indultunk el Saku-ba augusztusban, ahol Észtország egyik legnagyobb sörgyára leledzik. A Saku sörgyár sörei közül már számos bekerült a blogba (az egyik legjobban lefedett portfólió az övék...), s már arra is volt alkalom korábban, hogy pár gondolat erejéig foglalkoztam a sörgyár történetével. Így erre most bővebben nem is akarnék kitérni, érdeklődőknek katt oda...

Szép napos délelőttöt sikerült választani a látogatásra, s szerencsére nem is kellett hozzá sokat utaznunk, tekintve, hogy Tallinn déli részén lakunk. Saku a városhatártól délre van, alig negyedórányi autózással onnan elérhető, de a városközpontból sem kell félóránál sokkal több, tán 40 perc. Tömegközlekedéssel sajnos nem igazán lehet odajutni...

A város maga nem nagy, de a gyár szomszédsága egész elviselhető: a közvetlen telekszomszéd ugyanis egy park kastéllyal a közepén, a látogatás végeztével oda is átnéztünk, s tettünk egy kisebb sétát.

Szóval a gyár nem volt látogatható, s úgy tűnt, hogy nem is nagyon dolgozik a gyárban senki, legalábbis kívülről nem volt semmi mozgás. A gyár udvarán gigantikus halmokban álltak a sörösrekezsek, illetve az üvegek, mindenféle címkékkel... A gyárlátogatás egyébként egyénileg nem is lehetséges, legalább 10 fő kell hozzá, minimum három héttel előbb bejelentve. Azt hiszem, ezt mindenképp meg kell szerveznem...:)

A parkból...



A gyár kerítésén kívül van a "látogatóközpont", jelenleg kissé átalakítás alatt áll. Az alagsorban lesz majd az új múzeum, sajnos augusztusban nem volt látogatható. A fent belinkelt honlapon erről sajnos nem írtak semmit, így ebből a szempontból kissé potyára mentünk. Nagy valószínűséggel generális átalakítások folyhatnak, mert a múzeum egyes anyagai a felső szinten lévő sörözőben vannak. Élek a gyanúperrel, hogy régebben az épületnek az a része lehetett a múzeum, s most próbálják a földszinten berendezni újra.







Így aztán nem maradtunk le teljesen mindenről, pár dolgot azért láttunk. Például láttunk rengeteg régi sörösüveget és címkét, néhány tablót a sörgyár történetéből, illetve a sörözőt díszítőelemként díszíti néhány sörfőzéshez használt eszköz. Kóstolni kétféle csapolt sört lehet, én a "házi sört" választottam, amely nagyban hasonlított a Saku Legend-re, amit a reptéren lehet kapni:

Saku házi sör

Színében és ízében is félbarna sör. Alkoholtartalmáról sajnos az étlap nem árult el semmit, de valahol 5 % körül lehet, erősebb biztos nincs. A habja majdhogynem krémes, de sajnos a bíztató kezdet után korán elillant. Az íze egy cseppet tán édeskésebb, mint a Saku Legend-é, de én azt gondolom, hogy ez mégis csak az... Ha erre jártok, akkor mindenképp ezt javaslom kipróbálásra a mindenhol kapható Originaal-al szemben.

Megjelenés 6
Íz 6
Aroma és jellegzetességek 6
Összhatás 13
Összesen 31
Régi értékelés szerint 6,2

Az ételek minősége sajnos nem veri az eget, az egyik például ehetetlenül sósra sikeredett...

Ez volt nagyon sós...
Szerencsére gondoltak a hely kiötlői a gyerekekkel érkező családokra is, egy komplett játszósarok van számukra kialakítva a söntéstől jobbra. Az italpult egyébként érdekes megjelenésű felettébb. Tán látszik a képről, hogy hol dolgoznak a csaposlányok, hát ilyet sem láttam még soha... A múzeumnak és a sörözőnek otthont adó épület egyébként a XX. század elején a főzde épülete volt, úgyhogy ez a dolog tán nem véletlen...


A sör után jól esett egy kávé is, amit itt egész jól főznek. (Sajnos Észtországban többnyire eléggé gyengédre főzött kávékkal találkozni, vagy csak én szeretem túl erősen, nem tudom...) Egész sok időt töltöttünk el odabent, kicsit meg is lepődtem, mikor kijöttünk, hogy hogyan ment el két óra.... Utána, mint már említettem, tettünk egy rövid sétát a szomszédos parkban, oda is érdemes betérni szerintem:


A kastély a parkban

Néhány hasznos információ a látogatás előtt:

Nyitvatartás:

Vasárnaptól – Csütörtökig: 12.00 – 23.00
Péntek - 12.00 – 03.00
Szombat - 12.00 - 01.00

A konyha 12.00 – 22.00 között üzemel, és este 9 után csak 18 éven felüliek tartózkodhatnak az épületben...

Cím:

Tallinna mnt 2,
75501 Saku, Észtország

Elérhetőségek:

Telefon:                  +372 650 8338
Mobil:                      +372 50 92 395
Fax:                          +372 672 8600
E-mail:                     saku@pruulikoda.ee
Weboldal:                http://www.pruulikoda.ee/

Térkép:


Nagyobb térképre váltás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése