2015. szeptember 16., szerda

A. Le Coq Alexander Weizen

Forrás: A. Le Coq
Tesztelés időpontja:

2015. július 16., Tallinn (üveges)

Ínséges időket azért nem élek, de meg kell mondanom, egyre nehezebb az észt sörkultúra (s ez igaz a Baltikumra hatványozottan) történéseit 1700 km távolságból követnem, így minden egyes látogatás felértékelődik, minden egyes megkóstolt újdonság maga a felüdülés...

Nem mintha itthon nem történnének mostanság érdekes dolgok a kézműves sörök terén, de Észtországban pont akkor kezdett a folyamat virágba borulni, amikor 2014 nyarán eljöttünk onnan, s kicsit fájó, hogy nagy lemaradással küzdök sok területen... Szerencsére tavasszal és nyáron is sikerült idén meglátogatnom az észt fővárost, így némileg rendezhettem soraimat, s még van némi tartalékom is még a még ínségesebb időkre is:)

A kesergést azonban tegyük most félre, és vessük vigyázó szemünket az A. Le Coq egyik legújabb fejlesztésére, az Alexander Weizen-re, amely egy kellemes búzasör képében realizáódik (írhattam volna azt is, hogy manifesztálódik, de akkor esetleg kapnék néhány érdekes kommentet...).


Az Alexander Weizen egy klasszikus német típusú felsőerjesztésű búzasör, amelynek a fele búza. A készítés során az úgynevezett  kräusening procedúrát alkalmazzák, ami azt jelenti, hogy részben még nem fermentált nedűt adnak ahhoz a sörhöz, amelynek az erjesztése már befejeződött, s ez indukál egy másodlagos erjedést, s ezáltal a sörnek gyümölcsösebb lesz az utóíze és durvultabb habot is kapunk.

A Weizen esetében egy friss sör lett az eredmény, tényleg gyümölcsös, komlós kesernyésségnek nyoma sincs (14 IBU mindössze). Pontosan 5 % az alkoholtartalom, egyszerűen jó inni, zavaró kifelé beszélő ízhatások nincsenek. Az A. Le Coq ezzel szerintem nagyot alkotott...


Megjelenés8
Íz6
Aroma és jellegzetességek     7
Összhatás13
Összesen34


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése