2012. február 15., szerda

Gambrinus Premium

Tesztelés időpontja:

2012. január 10., Tallinn

Forrás: Plzeňský Prazdroj
Az új évben megfogadtam, hogy addig nem veszek semmiféle új sört, amíg a "régiekkel" nem végeztem, ugyanis áll néhány idehaza. No persze ezt nem sikerül maradéktalanul betartani, azért csak elcsábulok időnként. Így történt ezzel a sörrel is, egyszer csak ott találtam magam szemben vele az egyik üzletben, ahol már régen szemeztem vele.

Tapasztaltabb barátaim ódákat zengtek róla, csehországi utazásaik során ugyanis gyakran terítékre került ez a sör. Én a magam részéről Prágában sajnos még csak átutazóban jártam, s a reptéri átszállások alkalmával még arra sem volt időm, hogy egy pohár sört megigyak, valahogy mindig sietni kellett...

A Gambrinust a Plzeňský Prazdroj főzde készíti Csehországban, s nem tévesztendő össze azzal a sörrel, amit a Grivita készít Romániában, Bukarestben. Maga a cég 1869-ben alakult, a monarchia gazdasági fellendülésének aranykorában. Névadónak egy sörhöz jól köthető nevet akartak választani, azt hiszem ez sikerült is. Nem akarok a legendás királyra újfent kitérni, ezt a blogban már számos helyen megtettem.

A sör maga 5 % alkoholtartalokmmal bír, a szárazanyagtartalma valahol 13 körül van. A Premium mellett létezik egy light verzió is, ahhoz még nem volt szerencsém. Sajnos az elvárásaim nem realizálódtak teljesen. Kicsit vizes első kóstolásra, ugyanakkor kellemes ízhatás alakul ki, amely a Pilsner Urquell ízvilágához nagyon közel áll. Semmiképpen nem mondanám, hogy csalódást okozott, de a katarzis sem jött el, amire számítottam.

Megjelenés 7
Íz 6
Aroma és jellegzetességek 7
Összhatás 13
Összesen 33
Régi értékelés szerint 6,6

1 megjegyzés: