2015. március 2., hétfő

Fóti Zwickl

Tesztelés időpontja:

2015. február 5., Budapest (üveges)

Ezzel a sörrel a Fóti Kézműves Sörfőzde egy olyan sörtípust "engedett ki a palackból", ami Magyarországon nem túlzottan általános: nevezetesen a kellerbier-ről, vagy más néven zwickel/zwickl-ről van szó, ami annyiban különbözik a sima lagertől, hogy a palackozott termék a pincében pihengető hordóból készül mindenféle szűrés nélkül, így az élesztődarabkák is benne figyelnek...

A fóti fejlesztés esetében mindez egy ersően komlózott változatot jelent, amelynek az áttetszősége egy IPA-hoz hasonlatos, s kesernyéssége is nagyjából azon a szinten van. Nekem nem bántóan keserű, de kétségkívül érezteti hatását a komló. Habra és színre szerintem kiválót nyújt...

A leírás szerint erősen komlózott sör, de én nem éreztem durvának. Szűretlen, mégis letisztult, egy nem túl zsíros étel mellé kiváló kísérő. A szokásos csatos üvegben lehet hozzájutni, alkoholtartalma 4,5 %.




Próbáljátok ki!


Megjelenés8
Íz7
Aroma és jellegzetességek 7
Összhatás15
Összesen37



6 megjegyzés:

  1. Én 3.8-at adtam rá anno a ratebeer-en, az nálam elég jónak számít. Szóval szerintem sem rossz darab.

    Ugyanakkor nem iszom túl gyakran, talán azért, mert a fótiak csatos üvege valahogy megtévesztően "drágítja", illetve talán azért is, mert a Keserű Méz "kistestvére", tehát ha már a "drága" fóti sörökhöz nyúlok, akkor gyakran a Nagy Testvért választom.

    De lehet, hogy ideje egy újabb kóstolónak...

    Egyszer összekóstoltam a Hacker-Pschorr 1417-tel, ezt Neked is ajánlom, kiváncsi lennék, melyiket hoznád ki "nyertesnek".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No igen, a Keserű Méz sem rossz, de azért ez sem:) Ez az összekóstolás meg pláne jó ötlet, meg kéne valósítani, köszi a tippet... Esetleg egyszer megejthetnénk együtt...:)

      Törlés
    2. Én benne lennék alkalomadtán. De kérdés, mikor adódik alkalom: jól gondolom, hogy Te nem fővárosi vagy?

      Törlés
  2. Hát eredendően nem (Szombathely), de 1996 óta úgymond "fővárosi vagyok", itt élek azóta a négy éves tallinni kitérőt leszámítva... Úgyhogy nem vagyunk messze egymástól, úgy sejtem.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aha, szóval a korábbi tolnai keltezésű posztok csak az ellenség megtévesztésére szolgáltak... ;-)

      Akkor valóban összehozhatunk valamikor egy közös kóstolást.
      (Ha a követős ablakban jobboldalt megadom az emilcímem azt Te látod, vagy csak a "rendszer" fog róla tudni ? Vagy küldhetsz özenetet a blog.hu-s profilomon keresztül.)

      Törlés
    2. Ez a követős dolog teljesen bizonytalan működésű... De nyugodtan tudsz egy emailt küldeni nekem, ha az itteni nickname-t (jzp1116) használod gmail-es címként, szóval az az eleje:)

      Törlés