2012. február 18., szombat

Strzelec Mocne

Tesztelés időpontja:

2012. január 1., Tolna (dobozos)

Forrás: Idź do domu bo się nie nadajesz
Az új év nem is kezdődhetne jobban (gondoltam én), mint egy lengyel sörrel. Az igazság az, hogy a tavalyi évben valószínűleg soha el nem múló barátságot sikerült kötnöm a lengyel sörökkel, így mindig kellemes élményt jelent, ha egy-egy újabb itallal kell megismerkednem. Sajnos a nyár folyamán ez a sör feledésbe merült valahogy (akkor vásároltam), így a tél derekára a zenitjén már túl volt szegény.

Ezért aztán az osztályzat olyan, amilyen, de ígérem, hogy ha legközelebb Lengyelországban járunk, feltétlenül alkalmat fogok keríteni egy visszakóstolásra. De térjünk rá a sörre. A gyártó egyesek szerint a Małopolski Browar Strzelec, megint mások szerint pedig a Browar Jedrzejow (Van Pur). Igazából egyik mellett sem merek most lándzsát törni, mert amikor a honlapjukat keresgéltem, messzire ugyan nem jutottam. Még a Van Pur-nál éreztem a legnagyobb esélyt, de ott sem szerepelt a portfólióban.

No mindegy, azért kutakodtam ám tovább, és az sült ki, hogy ez a sör is a Royal Unibrew családba tagozódik bele, s a készítő valóban a Jędrzejów főzde, s immár a korrekt helyesírás is megfejtődött. A főzde a Malopolska nevű régióban leledzik, ahol már 1142-ben is főztek sört, jobb dolguk nem lévén. A Strzelec sör állítólag változatlan összetétellel készül immáron majdnem 180 éve, ugyanis a főzdét 1823-ban alapították. A sörbe a régióban termelt komló és maláta kerül bele (csak természetes...), a víz pedig ugyanabból a forrásból jön, mint a XII. században...

Mint mondtam, sajnos túl volt már a legjobb korszakán ez a sör, mikor a felfeszítésre sor került. Mikor kiöntöttem a pohárba, feltűnően kevés volt a szénsav, töredezett, és pillanatok alatt semmivé foszló hab képződött, némi kellemetlen illet mellett. Az íze keményen komlós volt, ugyanakkor kicsit édeskés, ami a komló súlyosságával együtt már kicsit zavaró volt. Sajnos most csak ezt tudja kapni:

Megjelenés 5
Íz 3
Aroma és jellegzetességek 4
Összhatás 8
Összesen 17
Régi értékelés szerint 4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése