2012. február 23., csütörtök

F. Hoone (Tallinn)

Látogatás időpontja:

2012. január 17.

Forrás: Jeerum blog
Viszonylag új étterem az F. Hoone Tallinnban, és sajnos még nem találtak időt rá, hogy kialakítsanak egy megfelelő honlapot. Megközelíteni nem túl egyszerű, s ha őszinték akarunk lenni, akkor nincs is a legjobb helyen. Abban a városrészben fekszik (pontosabban annak határán), amelytől a kezdetektől fogva (mióta Észtországba érkeztem) mindenki óva int: errefelé sötétedés után nem érdemes nagyon mászkálni. Hogy hol is van? Tallinn vasútállomása a Baltijaam, ami mellett egy piac is van. A vasútállomást elhagyva még egy megállót kell menni villamossal, majd arról leszállva be kell fordulni balra.

Innentől kezdődik a totális elbizonytalanodás. Az út jobb oldalán lakóházaknak látszó öreg épületek vannak, az út bal felét pedig régi iparépületek foglalják el túlnyomórészt, elég lehangoló az összkép. Az F. Hoone ezen az ipari területen található, de útbaigazító tábla nem sok van. Vagy 15 percig kerengtem az égbe szökő monstrumok között, míg végre a szemembe ötlött egy fémtábla, rajta az étterem neve, és egy nyíl.

Maga az étterem is egy régi ipari műemlékben kapott helyet, amelynek irgalmatlan nagy a belmagassága. Ha az ember nyújtogatja a nyakát, felfedezheti, hogy volt itt valamikor még egy szint, de az az enyészeté lett, így most nagyjából 8-10 méter magas a "plafon" szintje. Belépve realizáltam, hogy a környezettel dacolva maga a hely meglehetősen népszerű, szabad asztal szinte nem is volt. Kétségeim voltak azirányban is, hogy ki lehet-e ekkora teret fűteni, de nincs ezzel gond. Odakint nagyjából -15 volt, de odabent kellemes meleg fogadott.

Forrás: Eesti Restoranid
A személyzet kiválóan beszél angolul, a menü viszont külcsínre mondhatni elég visszafogott. Kaptunk egy cetlit, aminek a széle perforált volt, teljesen úgy nézett ki, mintha egy füzetből tépték volna ki. Mindemellett ne is számítsatok oldalakra, tényleg csak egy cetli az egész. Ebbe természetszerűleg sok minden nem fér bele, van néhány előétel (sörkorcsolya), öt-hat főétel, és kábé ugyanennyi desszert.

Forrás: Pressifoto
Viszont ezzel végére is értünk a negatívumoknak. A hely mondhatni felkapott tehát, még az észt köztársasági elnök is tartott itt fogadást, ha hinni lehet barátaim elbeszélésének. Az ételek egész kiválóak, legalábbis az asztaltársaságból mindenki elégedett volt. Mivel netes étlap nincs, így most csak emlékeimre tudok hagyatkozni. A csapolt Saku Kuldhoz először kértem egy fokhagymás kenyeret, amely általában errefelé zsírban pirított fokhagymával ízesített kenyeret jelent. Itt ez kicsit tartalmasabb volt: kaptam egy mélytányért, benne öt vagy hatféle kenyér megpirítva, külön pedig egy tálka fokhagymaszószt. Négyen nem tudtuk elpusztítani, míg a főételre vágytunk...

Főételnek lazacot választottam, amelyhez zöldköret és frissen sült leveles tészta párosult. A zöldköret itt csalóka, inkább saláta volt az, ízletes dresszinggel leöntve. A lazac megvolt grillezve, szerencsére nem volt agyonsütve, és megfelelően be volt pácolva és ízesítve. Amellé lecsúszott egy másik sör is... Csapolt sörből nagy választék sajnos nincs, lehet választani a Saku Originaal és a Kuld között, természtesen az utóbbit ajánlom. Üvegesben még van néhány, de Hell Hunt szintű kavalkádra azért ne számítsunk.

Az étkezés lezárása képpen egy csokoládés süteményt választottam, amely az étlap szerint "spicy", jelen esetben ez chilit jelentett, díszítés képpen egy kis gyümölcsszósz járt hozzá.

Összességében a hely nagyon szimpatikus, érdemes betérni, ha ezen a környéken éheznétek vagy szomjaznátok meg... Míg el nem felejtem: a gyerekeknek külön játszószoba van kialakítva.

Elérhetőségek:

Cím: Telliskivi 60a
Telefon: +372 6801114
E-mail: fhoone@gmail.com
Nyitva:
H: 10:00 - 00:00
K: 10:00 - 00:00
Sz: 10:00 - 00:00
Cs: 10:00 - 00:00
P: 10:00 - 02:00
Szo: 10:00 - 02:00
V: 10:00 - 00:00

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése