2011. október 3., hétfő

Primus

Tesztelés időpontja:


2009. szeptember 30., Brüsszel (csapolt)

Forrás: Frites en Mayo Velo Club
Ez a harmadik tömegtermék Belgiumban a Jupiler és a Maes mellett. Sima plzeni típusú sörről van szó, de tán egy árnyalattal bonyolultabb a szerkezete, mint az előző két versenyzőnek. Nálam egy 5-ös szintet megüt, de többet nem.

Ha valaki a sör eredetét kutatja, akkor a Haacht főzdénél kell kutakodni, az ő pilzeni portfóliójukat gazdagítja ez a nedű. Pár szót vesztegessünk a sör történetére, biztos érdekel valakit rajtam kívül: Jan Primus  (akiről a sör a nevét kapta) Brabant hercege volt, a középkori Brabant egyik leghatalmasabb ura volt. Talán Gambrinus (vagy Cambrinus) név mindenkinek ismerősebb... Nagyon szerette a sört, és ennek hangot is adott: a sörkészítők az ő uralma alatt számos privilégiumhoz jutottak. (Ezen kívül arra is volt ideje, hogy megreformálja a pénzügyi rendszert és ezzel új életet lehelljen a gazdaságba, de ez a mi szempontunkból most annyira se érdekes, mint egy átlagos hódnak a marsjáró kommunikációs rendszerének működési elve.)

Forrás: Filatelia.net
Az ő életében az egyik nevezetes dátum 1288. június 5. volt, ezen a napon verte tönkre Woeringen-nél a kölni püspök, valamint a luxembourgi és gerle-i grófok egyesített seregét. Innentől kezdve nyitva állt az út Limburg és Brabant tartományok egyesítésére, ezáltal pedig a kereskedelmi utak biztonságosabbá tételére is. Gyakorlati szempontból ez azt jelentette, hogy a sörszállítás is könnyebben megvalósulhatott, és Brabant megindult a prosperálódás útján a Szent Római Birodalom keretein belül... A legendra szerint a győzelmet egy háromnapos afterparty követte, ahol a herceg a néphez egy hordókból emelt toronyról szónokolt. Nem mellékesen ő lett a sörivók védőszentje és patrónusa is...


No de vessünk véget a történelemórának, mielőtt rám vetne még valamelyik kedves olvasóm esetleg valami mást... A sörre visszatérve még egy egy kicsit az első bekezdés sommázott véleménye után: a Primus tehát egy alsóerjesztésű sör, leginkább világos színnel. A habja még csak rendben van, egész korrekt. A maláta három országból gyűilk hozzá, Belgiumból, Fraciahonból és Hollandiából. A víz helyi, a komló pedig szintén változatos forrásokból jön, erről bővebb információ nincs. Kesernyésség a megfelelő szinten van, utóízben átcsap enyhe szárazságba. (Miután megittam, rögtön újra szomjas lettem...)

A denzitása 11,9° Plato, alkoholtartalma pedig 5,2%.

2 megjegyzés:

  1. de csak azért lettél szomjasabb mert kevés volt........

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért megoldottam valahogy, ittam mást utána még:)

      Törlés