2013. október 4., péntek

Miller Genuine Draft

Tesztelés időpontja:

2013. május 25., Tallinn (üveges)

Volt már sör a blogban a Millertől (Miller Lite), azt a sört annak idején még az óceán túoldalán kóstoltam meg 2009-ben. Azóta már jó sok idő eltelt, s Tallinnba kellett jönnöm, hogy a kezembe kerüljön még egy sör ettől a gyártótól. Kisebb üvegben palackozzák, mindössze 3 decis a palack, cserébe viszont a kupakját le lehet csavarni... Már aki akarja ugye, nekem nem nagyon sikerült, elkezdte vágni a bőrömet, ahelyett, hogy engedett volna, maradt hát a pénzérmés megoldás, hogy ne sérüljön a kupak.

A Miller nem bízza a véletlenre a sör marketingjét egyébként, még saját weboldalt is kreáltak neki, külön domain-el... Az alkoholtartalma 4,7 %, s a sör különlegességét az adja, hogy készítése során hidegen szűrést alkalmaznak (cold filtering), s még azt is állítják, hogy ők az egyedüliek, akik ezt a technológiát a nagyvilágban használják. Ez persze nem így van, de jól hangzik legalább... S hogy mi a bánat az a hidegen szűrés? Én se nagyon tudtam korábban, de legalább nem is voltam lusta utánanézni...



Na szóval az egész arról, hogyan rövidítsük le a lager sör ászokolási idejét. A folyamat idejének csökkentése érdekében a sört lehűtik ritka alacsony hőmérsékletre, s ilyenkor a fehérjék és egyéb kedves kis vegyületek, amik a sört trutymóssá tennék, szépen összeállnak. Ezáltal a szűrés könnyebb, s még a az elkészítésre fordított idő is csökken, értelemszerűen. Nem kell nagyon magyarázni, hogy milyen jótékony hatása van ennek a termelékenységre és a profitra, ugyanakkor nem árt észben tartani, hogy a tisztaságnak és a gyorsaságnak bizony ára van: ezzel a fajta szűréssel olyan dolgok is távoznak a sörből, amelyek egy hosszabb érlelési folyamat során döntő hatással vannak az ízvilágra.


Így aztán már nem is nagyon csodálkozom azon, amiket a tesztnaplómba annak idején beírtam... Hozzáteszem rögtön a legelején, hogy a sör sajnos már lejárt pár héttel, de ennek azért nem kéne döntően befolyásolni az ízt... Szóval a Miller Genuine Draft számomra az első kortyokkal egy intenzív lagert idézett, kellemes szénsavassággal (friss maradt ennyi idő után is), ugyanakkor habban nem mutaott sokat. Az első kortyok kellemes kesernyéssége és tartalmassága után azonban nagyon ellaposodott, de érdekes módon a végére megint feléledt, úgy tűnik a kerti levegő jót tett neki...:) Akkor még némi gyümölcsösség is érezhető volt, de ehhez a szénsav mennyiségnek igen csak le kellett csökkennie.

Megjelenés 7
Íz 5
Aroma és jellegzetességek        6
Összhatás 11
Összesen 29

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése