2013. október 7., hétfő

Užavas Gaišais

Tesztelés időpontja:

2013. szeptember 28., Tallinn (üveges)

Igazából azt gondoltam mindig, hogy nagyon jól tartom karban a sörösládámat időrendileg, s nem nagyon érhet meglepetés abból a szempontból, hogy lejárat után kell egy sört megkóstolnom. Így aztán nyugodt szívvel vettem ki ezt a lett sört a helyéről, már csak annál is inkább, mert az Užavas alus még soha nem szerepelt a blogban. Amikor jobban megvizsgáltam az üveget, észre vettem, hogy bizony a tartalma már márciusban (!) lejárt. Nem egy-két héttel, tehát hat hónappal...

Azért ez már szignifikáns különbség, így kénytelen voltam nyelni egyet, aztán megvizsgálgattam a palackot. Üledéknek, oda nem illő dolognak semmi nyoma nem volt, a sör tisztának látszott, hát kibontottam... De ne szaladjunk ennyire előre kedves barátaim.

Viszonylag igényes honlappal rendelkezik a cég, ami a külcsínt illeti, s a fent belinkelt oldalon rögtön látható, hogy mindössze 19 év telt el azóta, hogy Ventspilsben Uldis Pumpurs megalapította a céget. A portfóliót nem nagyon bővítették még ki: van egy világos sörük (tesztalany), egy barna, no meg egy redukált alkoholtartalmú nedű, s kész is vagyunk. A barnára sort kerítettem nemrég, s bizony életem egyik legjobb lett barna söre volt, de arról majd a megfelelő időben.




Ez biza lejárt, de csúnyán...
Amikor kinyitottam a palackot, pohárba öntve a sört szépen habzott. Ezen egyébként egész jól le lehet mérni a helyzetet: ha egy lepkefingnyi hab sem keletkezik, akkor kezdhetünk gyanakodni, de nagyon... Szóval habzott, mint a szifon a Csapd le csacsi című örökbecsű filmben. Illatában egy kicsikét tán komlós volt, s ez az ízében is rögtön jelentkezett. Az idő kifejezetten jót tett neki (sötét helyen volt egyébként), tartalmas sör benyomását keltette. Öntés közben sem kerültek elő semmiféle uszadékok, s pár perces levegőztetés után estem neki jobban. A habja nem nagyon csökkent, az íze még tovább simult, komolyan mondom, egyáltalán nem látszott, hogy bármi gond is lenne vele.

Az utolsó kortyokra picikét édeskéssé váló utóíz jött elő a szénsav egy részének távoztával, de még ez is csak jót tett neki.

Megjelenés 6
Íz 7
Aroma és jellegzetességek         6
Összhatás 12
Összesen 31







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése