2013. október 3., csütörtök

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ étterem (Athén)

Látogatás időpontja:

2012. november 29.

Aznap volt az utolsó estém Athénban, a délutánt városnézéssel töltöttem. Estefelé már megéheztem, s akkorra már rendesen esett, így kerestem az alkalmakat, hol is lehetne megállni, bemenni valahova. Betévedtem a Karageorgi Servias nevű utcába a parlament tere után, s itt egymás nyakába értek az édességboltok. Beszabadultam kettőbe is, és felszerelkeztem egy rakás görög édességgel, nagy lesz az öröm otthon, gondoltam...

Mikor az utolsóból is kijöttem, már nem vágytam másra, csak bemenni egy jó meleg, száraz helyre, lerogyni, aztán enni és inni valamit. Végül a Plaka-ban a kötöttem ki, a ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ utcában, egész konkrétan a 69-es szám alatt. Az "étterem" neve ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ volt, de nem biztos, mindenesetre a számlán ez van.

A neten nem lehet őket megtalálni... Idézőjelben írtam az éttermet, mert igazából ez átmenet a kifőzde felé, elvitelre is lehet falatozni. Ha lehet mondani, akkor kicsit visszább van színvonalban az előző napi helyszíntől, legalábbis ami a külsőségeket illeti. Ide szinte csak görögök járnak, s az ételek minősége nagyon jó...

Az étlap átböngészése után csirke souvlaki-t kértem:





Kértem hozzá egy Fix Hellas nevezetű sört is, és mindjárt más lett a világ... Ez egyébként vetekszik minőségben a Mythos-al, jelenleg ezt a két sört tudom ajánlani a Görögországba utazóknak, a többit sajnos nem... (Esetleg még a Pils Hellas jöhet szóba...)

Szóval a sörteszt...

Fix Hellas (üveges és dobozos)

Igen, mind a két féle, ugyanis a szállodában ott figyelt egy dobozos verzió is, és nyilván nem öntöttem ki azt sem...:) Igazából az eddigi vegyes tesztelési élmények miatt egy kicsit tartottam a sörtől, de a pincér váltig állította, hogy márpedig ennél a sörnél jobb Görögországban nincsen...

Gondolom azzal nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a Fix Hellas egy görög lager. Maga a főzde 1864-ben alakult Athénban, az alapító neve "tipikusan" görög: Johann Karl Fuchs (Görögül: Κάρολος Ιωάννου Φιξ, Karolos Ioannou Fix, szép mi? Hát innen van a Fix.). Sok érekeseet lehetne róluk elmondani, a cég honlapja görög mértékben bámulatos, egész biztos jó alapot nyújt majd legközelebb arra, hogy egy kis szemrevaló posztot összehozzak belőle. Türelmetleneknek katt ide.

Egy érdekességet azért még megosztok itt... A pincérnek lehetett némi igazsága, mert egészen az 1960-as évekig (100 évig!) a cég virtuális monopol helyzetben volt Görögországban, szinte csak ők főztek sört. Innen aztán sikerült látványosan lehanyatlani: 1983-ban bezárt a gyár. A márkanév 2009-ben reaktiválódott csak újra, s azóta próbálnak újra a csúcsra törni.






No de térjünk rá a személyes tapasztalatokra... Az üveges verzió elég meggyőző volt, a közepesnél erősebb sör. Habja teljesen korrekt, ugyanez a dobozos verzióról már nem mondható el. Általánosságban elmondható, hogy a dobozos verzió elmarad mind ízben, mind struktúrában az üvegestől, ott a sör becsúszik a közepes szint alá. Mindkét verzióban tetten érhető a komlózás fanyarsága, ami szerencsére nem megy az íz rovására, összhangban van az ital.



Értékelések:

Üveges:

Megjelenés 7
Íz 5
Aroma és jellegzetességek       6
Összhatás 13
Összesen 31

Dobozos:

Megjelenés 3
Íz 5
Aroma és jellegzetességek  5
Összhatás 11
Összesen 24

Az étterem címe:

Mitropoleos 69, Athens 105 55, Greece

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése