2013. október 2., szerda

Angelo Poretti Tre Luppoli

Tesztelés időpontja:

2013. szeptember 29., Tallinn (dobozos)

Az olasz sörkultúráról ismereteim mondhatni elég hiányosak, de próbálok ezen javítani természetesen. Szerencsére az utóbbi időben Tallinnban szignifikánsan megnőtt a kapható sörök száma ebből az országból is, így hamarosan többféle teszt is olvasható lesz ezekről.

Nem tudom, kinek ismerős az Angelo Poretti név, számomra ez volt az első találkozás. A sör nevében lévő hármas szám (tre) arra utal, hogy a sörhöz háromféle komlót használtak fel. Aki ezt esetleg sokallaná, annak felhívnám a figyelmét a főzde kínálatára, ott ugyanis ez a legegyszerűbb sör, a legkomplikáltabb verzió hétféle (!) komlóval készül, azokból (kettő is van...), nekem a szűretlen verzió a szimpatikusabb egyelőre...

Angelo Poretti (Forrás: a főzde honlapja)
A cég honlapja egyébként ritka igényes, angolul is elérhető, s ami nekem leginkább vonzóvá teszi: van arra is lehetőség, hogy megfelelő ételpárosításokat keressünk a különböző sörökhöz (recepttel!).

A főzde története egészen 1877-ig nyúik vissza, amikor is december 26-án Angelo Poretti úr lefőzte az első sörét. Kell-e ennél szebb karácsonyi ajándék?:) Ő viszonylag sok időt töltött külföldön, mielőtt megalapította volna saját főzdéjét Valganna-ban, de ezekről az eseményekről majd később részletesen beszámolok egy specifikus főzdeposztban.

Térjünk rá most erre a sörre. Nekem egy dobozos verzió jutott ezúttal, mivel Lengyelországban szereztük be valahol útközben, s nem is igazán volt ott belőle üveges verzió. (No meg praktikusabb is volt így szállítani.) Az alkoholtartalma 4,8 %, színében és habjában egy light sört idéz.






Ízében a háromféle komló nagyon nem domborodik ki, letisztult kesernyésség jellemzi, ugyanakkor egy könnyed sör. Kóstoláskor még nem tudtam, hogy ez a főzde "legalulra" pozicionált söre, ennek fényében már nem is tűnik annyira gyengének. Az első benyomás kicsit olyan volt, mintha egy Miller lite-ot ittam volna. Mindenesetre a honlapon fellelkesülve kedvet kaptam a többihez is...

Megjelenés 7
Íz 5
Aroma és jellegzetességek      5
Összhatás 11
Összesen 28

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése