2016. október 29., szombat

Nøgne Ø Imperial Stout

Tesztelés időpontja:

2015. július 14., Tallinn (Hell Hunt, üveges)

Többnyire utólag megnézem egy sör értékelését az ismertebb sörtesztelő portálokon, s bizony ritkán látok olyat, mint a Nøgne Ø Imperial Stout esetében, a Ratebeer értékelése kerek 100 (!!!). Még egy örömteli hír ezzel a sörrel kapcsolatosan: a sörtérképemre ezzel a sörrel felkerült Norvégia is, egyre kevesebb a fehér folt már (különösen Európában).

Norvég tehát a gyártó, tisztességes portfólióval, a Nøgne Ø Norvégia egyik legnagyobb kézműves sörfőzdéje, a név "meztelen szigetet" jelent, ez a költői kifejezés Henrik Ibsen-től származik, aki nálunk sem ismeretlen...  A főzdét 2002-ben alapította Gunnar Wiig és Kjetil Jikiun.  A főzdéről majd később egyszer részletesebb, most nézzük ezt a fantasztikus Impreial Stout-ot...

Összetevőket tekintve Maris Otter, Munich és pörkölt maláta, zab, fekete és csokoládé maláta, s ehhez jönnek a Columbus és Crystal komlók. Az élesztő angola ale élesztő, vízként pedig a helyi Grimstad vizét használták fel. A száraz adatok a végeredményről: 23°P,75 IBU, 9% ABV.

Valószerűtlenül sötét szín jellemzi, lágy és krémes, édes amikor kell, de amikor már ellágyulnánk, támadnak a kesernyés ízek is: nagyjából ilyennek kell lennie egy tökéletes imperial stout-nak. Nem tudom, hogy a gyártó többi söre milyen, de hogy ezzel magasra tették a lécet, annyi bizonyos. Ez durván jó.

Megjelenés8
Íz9
Aroma és jellegzetességek     8
Összhatás17
Összesen42

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése