2013. június 14., péntek

A.K. Damm - La Méthode d'Alsace

Tesztelés időpontja:

2013. június 2., Tallinn (üveges, 0,33)

Ezt a sört először tavaly decemberben tartottam a kezemben, s oly nagyon megtetszett az üvege, hogy rögtön le is emeltem a polcról. Nem került sor a kóstolásra, s rövidesen a vásárlás után kaptam belőle ajándékba még egy üveggel (sokan ismerik a hóbortomat immáron...). Aztán érkezett hozzá még egy, s mivel már három üveg volt belőle otthon, kezdeni kellett már vele valamit...

Az utóbbi hónapokban több spanyol sört is kóstoltam, s sajnos nem értek a legjobb élmények. Így aztán voltak fenntartásaim, de szerencsére ezúttal feleslegesen. Mint a sör nevéből látszik, a cég a történelem viharaitól sokszorosan hányattatott Elzász nevű régióra utal, amelynek nevéről (nem tehetek róla...), mindig az agyament Besenyő család jut az eszembe ("Akkora pofont kapsz hogy Elzász Lotaringiába":))):


Szóval Elzász ott van a német-francia "ütközőzónában", vegyes francia és német kulturális gyökerekkel, s az élet minden területén tetten érhető "elzászi" stílussal. Ezt próbálja meg meglovagolni a Damm, bár az számomra nem teljesen világos, hogy mit jelent a névben az "A.K." (az A nyilván Alsace, de mi lehet a K?)



A fenti képen látszik az üveg száján egy madár, ha jól megnézi valaki közelről, akkor látszik, hogy egy gólyáról van szó. A választás tudatos, Elzászban ugyanis rengeteg a gólya, még télen is. No de milyen is ez a sör? Sajnos kicsi az üveg, viszont előnye ennek, hogy egy tisztességes méretű söröspohárba egy nyomattal bele lehet tölteni... Illatában virágillat szerű frissesség jelentkezett, színében light (4,8 % alkohol), állagában közepes a folyadék sűrűsége. Ízlelésre különösebb elsőre nincs, kellemes pilzeni, semmi zavaró hiányérzet, mint az eddigi spanyol söröknél. Vizesség távolról sem tapasztalható, ugyanakkor ez sem túl sűrű, egy nagyon kellemes aromájú (mind komló, mind maláta) sör, amit könnyed ételekhez kiválósan lehet fogyasztani. Például ehhez a provance-is sült camambert-hez:


Ha valaki kíváncsi a receptjére, katt ide. A jó hír az, hogy még van otthon egy üveggel...

Megjelenés 7
Íz 6
Aroma és jellegzetességek      7
Összhatás 13
Összesen 33

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése