2013. június 3., hétfő

Zähringer German Premium Hefeweizen

Forrsá: Vivat-retail
Tesztelés időpontja:

2012. december 31., Szálka (dobozos)

Hát ennek a sörnek is nehéz az eredetére rábukkanni, annyi szent... A dobozon látható információk szerint 1894 óta készítik, s kutatásaim többsége azt támasztja alá, hogy egy Frankenthaler nevű főzde készített eredetileg Mannheim-ben, de ez az információ korántsem biztos. Ez a főzde a neten lévő informácók szerint megszűnt létezni, s a sört állítólag mostanság a Park Brauerei gyártja, amivel két aprócska probléma van. A honlapjukon sehol nem említik ezt, másrészről pedig a főzde történetét bemutató oldalon sincs utalás arra, hogy bármilyen kapcsolatuk lett volna a Frakenthaler-el.

Aztán megint más források szerint a sör egy Eichbaum nevű gyárban készül... Ugyanitt azt állítják, hogy a Zaringer (Zähringer) az egyik legrégebbi német nemesi család... Tagjai számos kolostort, falvat, várost alapítottak, s leszármazottaik a mai  Németország (Baden - Württemberg) és Svájc területén élnek. Ezek a városok között van Mannheim is, amelyben 1679-ben létrejött Eichbaum nevű főzde...

Hát annyi baj legyen, ha biztosabb információm lesz, visszatérünk rá, addig is nézzük a sört. Kitöltve az illata inkább pilzeni, bár belevegyül némi savanykásság. Pohárba kitöltve tisztábbnak tűnik első ránézésre, mint egy átlag búza, de aztán ahogy ömlik a sör sűrűn a pohárba, egyre inkább domborodnak ki a jellegzetes rasszjegyek, hogy a végén a maga teljességében csodálhassuk meg. Tipikus német búzasört kapunk, amely az átlagosnál tán kevesebb szárazanyagtartalommal bír (legalábbis ízlelésre, számszerű adattal nem szolgálhatok ezúttal). Kerestem-kerestem azt a momentumot az ízlelgetés során, amikor elmondhattam volna, hogy na, ez igen, most elkaptam! Megvan a sör lényege! De nem... A pillanat nem jött el, így ez a sör is belehull a "nagy német átlagba". Ha nagyon meg akarom erőszakolni magam, akkor némi fűszerességet és gyümölcsösséget bele bírok magyarázni (Tán banán? Tudja az antartktiszi körorvos...)

Megjegyzés: mivel már lassan két éve ezzel az 50-es skálával tesztelek, mostantól a régi 10-es skálás dolog itt alul felejtős lesz. (Segítségnek a címkéknél továbbra is marad azért.)

Megjelenés 5
Íz 6
Aroma és jellegzetességek   6
Összhatás 11
Összesen 28
Régi értékelés szerint 5,6

2 megjegyzés:

  1. Ahhoz képest, hogy még eztán fogod meginni :D (tesztelés időpontja 2013!!! december 31?) egész alapos véleményed lett róla :P

    VálaszTörlés