2013. január 9., szerda

Mahou Cinco Estrellas

Tesztelés időpontja:

2012. szeptember 4., Tallinn (dobozos, 0,33 l)

Spanyol barátomnak hála ismét lehetőségem nyílt megkóstolni egy spanyol sört. Mondjuk nem győzött elnézést kérni, hogy csak ezt az egy dobozt hozta, elmondása szerint egy rakás félét vásárolt össze nekem Madridban, csak aztán ottfelejtette a hűtőben... No sebaj, majd tán legközelebb.

A cég honlapja sajnos nem örvendezteti meg nagyon azokat, akik az angol nyelvet preferálnák, ott csak annyi van, hogy "coming soon...", s valljuk be, a mai világban nem túl dicséretes. Az én spanyol tudásom meg továbbra is limitált, így kénytelen voltam más források után nézni.


Nem akarok most itt nagyon részletekbe bocsátkozni, csak néhány érdekesség a cégről magáról. A Hijos de Casimiro Mahou nevű főzdét Madridban 1890-ben alapították. A franciás név nem véletlen, de erről majd egy részletesebb posztban, ha majd lesz rá egyszer időm.

A cég meglehetősen befolyásos volt, a névadó Casimiro Mahou García például elnökölt a sörgyártók szövetségében akkortájt. Nagy változás volt a cég életében a San Miguel cégcsoporttal kötött üzleti kapcsolat, róluk korábban már volt szó.

A főzde gazdasági pozíciói folyamatosan erősödtek, aztán 1979-ben a Danone csoport megvette a cég egyharmad tulajdonrészét. Újabb és újabb gyárak nyíltak meg országszerte, aztán a Danone megkezdte a San Miguel felvásárlását is. Innetől a történet kissé kuszává kezd válni, 2000-ben a Mahou ugyanis megvette a San Miguel 70%-át a Danone-tól. Ezt követően a cég nevet váltott (Grupo Mahou-San Miguel (Mahou-San Miguel Group)), s létrejött a legnagyobb söripari vállalat Spanyolországban. 2005-ben a Mahou-San Miguel lett a leginkább spanyol kézben lévő söripari cég, ugyanis a Danone eladta a részét. A továbbiakról majd szintén később.

Manapság a cég számos sört készít (szám szerint tízet), ezek között a Cinco Estrellas (öt csillag) 1969-re datálódik vissza. Ennyi bevezető után akár rátérhetnénk a sörre is. Mivel spanyol barátom kedvenc söréről van szó, voltak némi elvárásaim...




Sajnos ezek nem nagyon realizálódtak, a Mahou Cinco Estrellas elég gyengécske. Egyrészt alig van habja szegénynek 10-20 másodperc után (a fenti képek csalókák nagyon): az első látásra lehengerlő habtenger ugyanis látványosan összeomlik. Másrészt a színe, olyan, mint a víz. Gondoltam akkor biztos egy tuti jó light pilzeni lesz, de az se. Alig van benne szénsav, vékony test, nagyon halvány malátára emlékeztető íz, komlózás sehol. Sajnos nem tudok jobb osztályzatokat megajánlani:

Megjelenés 4
Íz 4
Aroma és jellegzetességek  3
Összhatás 7
Összesen 19
Régi értékelés szerint 3,8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése