2013. január 14., hétfő

Leżajsk Niepasteryzowane

Forrás: alma 24
Tesztelés időpontja:

2012. október 23., Tallinn (dobozos)

Nagy divat mostanság visszafordulni azokhoz az évekhez, amikor még általános jelleggel lehetett kapni pasztőrizálatlan söröket. Én még emlékszem arra, amikor a középiskolai évek során (vendéglátós suliba jártam...) nem kevés percet töltöttünk el azzal, hogy majdani üzletvezetőként hogyan kell megbecsülni a berendelni kívánt sör mennyiségét, hogy ne rohadjon ránk, mert akkortájt 8 napos idővel kellett számolni minőségromlás nélkül...

Mindez mondhatni már a múlté, a manapság piacra dobott és különféle módokon kezelt sörök jó sok ideig tartják magukat, s csak a magamfajta megszállott tesztelők kerülhetnek olyan helyzetekbe, hogy egy sör megromlik egyszerűen azért, mert túl sok féle van éppen otthon.

A Leżajsk főzdének (Żywiec csoport), nem ismeretlen versenyzők már a blogban)  is van tehát ilyen fajta söre, még a nyáron sikerült beszerezni Lengyelországban, s egész sokáig tartja magát a dobozba zárva. Pedig maga a doboz nem egy minőségi darab, illeszkedik a manapság használatos papírvékony dobozok mezőnyébe. Pohárba kitöltve a sör nem túl látványos, habja gyakorlatilag eltűnik.




Az íze megfelelően telt, második és harmadik kóstolásra egyre erőteljesebb, kimondottan jó érzés inni. A komló finom lágyságban érződik, nem gyilkolta meg az ízét a konzerválás. A színe aranysárga, az is teljesen rendben van, szénsavassága azonban nem túlzottan erőteljes. Alkohol 5,5 %, ajánlott tétel.

Megjelenés 6
Íz 6
Aroma és jellegzetességek 7
Összhatás 13
Összesen 32
Régi értékelés szerint 6,4


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése