2012. február 16., csütörtök

Hellhunt újratöltve...

Látogatás időpontja:

2012. január 8.

Hát itt is voltunk már korábban, csak azért térek vissza ide egy rövid bejegyzés erejéig, mert sikerült tovább folytatni a csapolt portfólió lefedését. Másrészt az étlapról is sikerült választani valami újat, amellett sem mehetünk el teljesen szó nélkül...

Nézzük legelébb a sört. Ezúttal egy skót sört választottam:

Belhaven St. Andrews Ale

Sajnos a gyártó honlapján nagyjából két sornyi információ található erről a sörről, ami még az ingerküszöb bekapcsolására sem alkalmas. Mindössze annyi derül ott ki, hogy egy 4,6 % alkoholtartalmú ale, és hogy gyártását a golf inspirálta... Ez utóbbit mondjuk nehéz elképzelnem: hogy a bánatba jut eszébe valakinek erről a sportról a sör? Nem kell rá válaszolni, a kérdés költői volt.

Bandi barátom viszont biztos szívesen megkóstolná ezt a sört, ha már egyszer Szent András a névadó... A színe mint látszik, eléggé megy a vörös felé a barnából, és szerencsére a habja is egész korrekt volt, mondhatni krémes. Szénsavval nagyon nincs megtámogatva, de mindezért kárpótol az íz, egyre jobban megkedvelem az ale típusú söröket is. Ennek az íze kifejezetten gyümölcsösen édeskés. Az étkezés lezárása képpen később megittam egy Belle-Vue krieket is csapoltan, s az bizony majdnem fanyarabb volt...

Megjelenés 8
Íz 7
Aroma és jellegzetességek 7
Összhatás 14
Összesen 36
Régi értékelés szerint 7,2

De hogy essék szó a kulináris élvezetekről is... 

Kanafilee mangokastme ja riisiga (Csirkemellfilé párolt rizzsel és mangómártással)

Hõrk sealiha kartuli ja ubadega (Ízletes sertésszelet burgonyával és babbal)

Sajnos az étterem honlapján lévő angol étlap nem az igazi, így ezúttal kénytelen leszek az észtre hagyatkozni, amint az a feliratokból is látszik. Én a másodikat ettem, s ismét csak elégedett voltam. Továbbra is csak bátorítani tudok mindenkit, aki erre jár, hogy próbálja ki ezt a helyet...

4 megjegyzés:

  1. "...hogy gyártását a golf inspirálta... Ez utóbbit mondjuk nehéz elképzelnem: hogy a bánatba jut eszébe valakinek erről a sportról a sör? Nem kell rá válaszolni, a kérdés költői volt."

    Én mégis válaszolok: a névadó St. Andrews város híres golfozó hely: http://en.wikipedia.org/wiki/Golf_in_Scotland

    Az elnevezés pedig jól beleillik abba a sorba, ahogy a Bellhaven skót jelképekről nevezi el a söreit, amivel burkoltan a "Bellhaven = skót sör" kapcsolatot akarja kiépíteni...

    Nekem egyébként a Twisted Thistle ízlett tőlük a legjobban: http://www.belhaven.co.uk/row/belhaven/twistedthistle.php

    VálaszTörlés
  2. Kedves Promontor, üdv újra itt, boldog új évet!
    (Bár ezzel kissé el vagyok késve tudom, itt Észtországban egy ilyen kívánság után rögtön meg kéne hívjalak egy sörre vagy valami komolyabbra a helyi folklór szabályait követve...)

    De hogy a tárgyra térjünk: Ezen információk megosztása után már csak nem létező kalapom megemelése marad...:) Sajnos tudatlan vagyok még a skót sörök tekintetében, de remélem ez az állapot azért a jövőben változni fog.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves jzp1116, illetve inkább Sörvadászt írok, az jobban hangzik, szóval BUÉK Neked is!

      Skót sörök tekintetében az én tudásom se túl alapos, sajna. Magyarhonban a Belhaven söröket lehet itt-ott beszerezni pl. http://csakajosor.hu/index.php?categoryID=121 vagy http://www.britishstore.hu/index.php?categoryID=171&show_all=yes, az ősforrás (bár e kifejezés inkább cseh sörökre utalna ;-) a Kaledónia Pub ( https://www.facebook.com/pages/Kaledonia-sk%C3%B3t-pub/217442758268948 ), ami ugyan nem annyira jó hely, mint amennyire igéretes lenne egy igazi skót pub Pesten, de azért érdemes kipróbálni, ha erre jársz.

      Törlés
    2. Szia,
      Szíves örömest kipróbálom, ha egyszer majd arra járok. Most pillanatnyilag (mint gondolom rájöttél régen...) Észtországban élek, s csak néha látogatunk haza. De amint egy kis időm engedi, ezt a pubot feltétlen megnézem!

      Törlés