2011. május 17., kedd

Westmalle Dubbel

Tesztelés időpontja:


2007. szeptember 17., Brüsszel

Hogy milyen is ez a sör? 1856 óta főznek a fiúk, úgyhogy nagyon rossz nem lehet, gondoltam én.

Forrás: I love homebrew
A Westmalle Dubbel egy barna, vöröses színű sör, egyike Belgium trappista söreinek, a második erjedést a palackban kapja. A habja elég szép krémes, ahogy öszeroskad, érdekes nyomot hagy maga után a poháron. Az íze nagyon komplex, nehéz néha eldönteni, hogy inkább gyümölcsös-e, vagy fűszeres, egy biztos: az utóíze frappánsan kesernyés. Alkohollal nincs nagyon eleresztve, mindössze 7 % van a pohárban.

Mint említettem, a trappista barátok 1856 óta főzik a barna sörüket (van nekik gyengébb asztali sörük is), s a recept csak 1926-ban változott, azóta a sör kissé erősebb. A mai Dubbel akkor nyerte el mostani formáját. Sok trappista sörrel ellentétben ezzel a nedűvel lehet találkozni csapolt formában is, több mint 300 helyen Belgiumban, úgyhogy érdemes próbálkozni. Van belőle 33 -as és 75-ös üveg is, én csak az előbbivel futottam még össze.

Forrás: Westmalle
Kicsit visszatérve a személyes élményekre. Lehet, hogy túl nagyok voltak az elvárásaim, de igazából különleges élményt nem nyújtott. Barnának világos, félbarnának túl sötét, de ez csak a színek játéka, ezzel a megállapítással sokkal messzebb nem jutunk, de tény ami tény: kissé fura a színe. Szerkezetileg nem mély, nem oly sűrű, mint amennyire egy 6,5-7 % alkohol tartalmú sörtől vártam volna. Kóstolásra azért mindenképpen érdemes, de 6-osnál többet nem tudok most adni. Kíváncsian tekintek elébe egy majdani 75-ös tesztnek, az tán sokkal jobb lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése