2011. május 10., kedd

Achel Tripel

Tesztelés időpontja:


2011. április 25., Tallinn (üveges)

Forrás: Bierkraft
Sajnos a "cég" webhelye elég szűkmarkúan bánik az angolul elérhető információkkal, de azért nem maradtok híján semminek, ígérem. A cég azért volt idézőjelben, mert jelen esetben a termék előállítója egy trappista egyházi intézmény, a Brouwerij der St. Benedictusabdij de Achelse, amely egyike a kevés trappista sör termelő helyeknek... Az apátságba viszonylag egyszerű bejutni, van egy vendégházuk, ahol szerény térítés ellenében akár egy hétig is el lehet lenni. Sajnos arra nézvést semmilyen információt nem lehet fellelni, hogy maga a sörfőzde látogatható-e vagy sem, de sajnos az apátságok esetében ez általában nem nagyon lehetséges...

Térjünk rá magára a nedűre.  Pohárba kitöltve rendkívüli habot produkál, a színe sűrű sört sejtet, de mégis tiszta élményt nyújt vizuálisan. A szín jelen esetben a citromsárgánál pasztelesebbet, mélyebbet jelent. A hab sokáig meg is marad, a pohár falán pedig otthagyja a nyomait, ez is árulkodik a sör minőségéről. A magas alkoholtartalom (8 %) eltűnik az ízben, amely tán nem annyira kesernyés, mint az Orval esetében, és nem is tán annyira fűszeres, de én a következőket éreztem: kicsit előbukkan az élesztő (nem zavaró), citrusos íz érződik (mintha lenne benne egy halvány citromszelet), édeskés is kicsit (kandiscukor?), no meg némi borsmenta illat, illetve aroma. Ezutóbbi már lehet, hogy kissé belemagyarázás.

Szénsav nincs benne kimagasló méretekben, ezáltal egyeseknek akár könnyű sörnek is tűnhet, pedig nem az. Nagyon egyben van, az egyensúlyt semmi nem bontja meg.

Megjelenés8
Íz8
Aroma és jellegzetességek9
Összhatás17
Összesen42
Régi értékelés szerint8,4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése