2012. január 10., kedd

Abbot Ale

Tesztelés időpontja:

2011. december 10., Tallinn (üveges)

A sör szülőhazája Bury St. Edmunds, ez a hangzatos nevű település a szigetország keleti felében található, Cambridge-től nem messze. Szerencsére a gyártó webhelye elég gazdag információkban, így kötve hiszem, hogy megúsznátok, hogy egyszer majd részletesen foglalkozzak velük.

Most a történetükről csak annyit, hogy a sörfőzés a környéken ezredéves hagyományokkal bír állítólag, és nem kis része van az üzletág helyi fennmaradásában egy Benjamin Greene nevű embernek, aki 1799-ben megvetette a mai Greene King főzde alapjait. A King név máshonnan jön, de ezt tényleg tartogassuk későbbre. A főzde egy apátság mellett települt, innen aztán adódik a sör neve is...

A malátát a gyártó a környékben termett alapanyagokra alapozza, és nagy büszkén azt állítják, hogy ez bizony a világ legjobb alapanyaga. Egy biztos, érdekes szín jön össze belőle... A víz elméletileg ugyanabból a kútból jön, mint párszáz éve is. A komló is nagyon fontos, az Abbot Ale-hez és a az Abbot Reserve-hez First Gold, Challenger és Fuggles komlók kerülnek a matériába.
A gyártási folyamatot most nem vesézem ki teljes részleteséggel, a végeredmény egy 5 % körüli alkoholtartalmú amber színű ale. Kicsit azért vörösbe is hajlik, az íze pedig kicsit édes, különösen az utóíze. Semmiképpen sem keserű, tán egy kicsit a Saku Manchesterre emlékeztet. Összességében kellemes az aromája, de nem kimagasló.

Megjelenés 7
Íz 7
Aroma és jellegzetességek 6
Összhatás 14
Összesen 34
Régi értékelés szerint 6,8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése