2011. november 1., kedd

Tsingtao Lager

Tesztelés időpontja:

2011. szeptember 20-21., Mons, La Louvière (üveges)

Forrás: The Beerocracy
Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, nekem eddig nem sok kínai sörhöz volt szerencsém... Ezen az úton mindjárt kétszer is, teljesen véletlen módon. Először egy baráti látogatás alkalmával, amikor a kóstolási sorba becsempésződött a belga sörök közé. Másnap meg egy étteremben, ahol mást nem lehetett kapni. (Fél órán keresztül bolyongtunk La Louvière-ban és környékén, de végül csak egy kínai éttermet találtunk nyitva...)

Hirtelen mindenfelé látom egyébként ezt a sört, most, hogy már kóstoltam... Bár lehet, hogy ez régebben is így volt, csak egyszerűen nem tűnt fel. Kínai sör tehát, és szerencsére egész igényes honlapja van. A főzde maga Quingdaoban található, és ki gondolná, hogy ott már 1903 óta foglalkoznak sörfőzéssel? Gondoljunk csak bele, akkoriban még bőszen benne volt Kína a császári korszakban, s egy ilyen nyugati métely mégiscsak utat talált magának... Bár ne szálljunk azért el ennyire, Európában a sört sokkal később kezdték el értékelni, mint a világ keleti részében.

Szóval ez a sör már egész nagy hagyományokra tekinthet vissza, s a kínai cég nagyon nyomatja a világ minden részében. Az USA-ba először 1972-be vitték be, rögtön piacvezető lett a kínai söröket tekintve. (No persze arról nem szól a fáma, hogy akkoriban hány és milyenféle sört lehetett Kínából az USA-ban kapni, gyanítom, nem a kínai söröktől roskadoztak a polcok az üzletekben...) Jelenleg 62 országba szállítják, és ha hinni lehet a honlapnak, ez a sör a legsikeresebb italtermék (s egyben élelmiszeripari termék is...) a világpiacon Kínából.

Az alapanyagok természetesen Kínából származnak (van benne rizs is...), a víz pedig a Laoshan hegységből csörgedezik a palackokba. A sör alkoholfoka 4,7-4,8 %, nem túl erős. Az íze karakteres, mással nem lehet nagyon összekeverni, valószínűleg a rizs miatt. Az én ízlésemnek egy kicsikét túl komlós, de a kínai vacsoránkhoz nagyon jól passzolt.

Megjelenés 7
Íz 6
Aroma és jellegzetességek 6
Összhatás 10
Összesen 29
Régi értékelés szerint 5,8

1 megjegyzés:

  1. Tisztelt Sörfogyasztók!

    Érdeklődnék, hol lehet itthon Qingdao sört kapni. Köszönöm. csanjedi@freemail.hu

    VálaszTörlés