2012. október 29., hétfő

St Bernardus Prior 8

Forrás: Speciality Beer
Tesztelés időpontja:

2012. október 1., Tallinn (üveges)

Mint sok minden más is az életben, néha egy sörfőzde kialakulása is a véletlenek sorozatának tekinthető. A Sint Bernardus esetében az első mozgatórugó a XIX. század antiklerikális mozgalmai voltak francia földön, ennek "köszönhetően" a Catsberg apátság tagjai kénytelenk voltak székheyüket áttenni Nyugat-Flandriába (Belgium), egészen pontosan Watou-ba. Létrejött hát az új otthon, s eleinte a bartáok sajtok készítésével foglalkoztak csak. 1934-re a helyzet normalizálódott, s a vallásos tevékenység visszatelepült Franciahonba, s maradt a sajtkészítés  Belgiumban...

Forrás: Arkansas Beer Blog
Evarist Deconinck vette át a sajtkészítő üzemet, s az ő hathatós közbenjárása megvetette a sörgyártás alapjait, 1959-től végleg csak a sörökre koncentrálva. Erről persze volna mit meséli, de majd visszatérünk rá később, alkalmasabb pillanatban... Még tán annyit, hogy egészen 1992-ig a a főzde söreit trappista sörökként aposztrofálták, de mivel Deconinck úr sokadik szerződése 1992-ben lejárt, nem használhatta tovább ezt a titulust, a megváltozott jogi helyzet miatt. A tarppista sör elnevezést ugyanis, mint ahogy arról már sokszor szó volt, nem használhatja akárki: csupán a trappista monostorok területén belül főzött sörökre lehet ezt alkalmazni, ilyenekből meg csak hét van (hat Belgiumban, egy Hollandiában).

A főzde portfóliója elég gazdag:

  • St. Bernardus Tripel (8%)
  • St. Bernardus Pater 6 (6,7%)
  • St. Bernardus Prior 8 (8%)
  • St. Bernardus Abt 12 (10,5%)
  • St. Bernardus Witbier (5,5%)
  • Grottenbier Bruin (6,5 %).
  • Watou Tripel - Belgium Tripel (7,5 % )
  • St. Bernardus Christmas Ale (10% ); csak télen
Amikor a Priort kinyitottam, meglepő jelenséggel találkoztam: a kis üvegből szinte kibugyogott a sör. Nem először jártam így, s szinte kivétel nélkül mindegyik felsőerjesztésű barna sör volt... A színe vörösesbarna volt, majdhogynem áttetszőnek mondanám. Nem tűnt nagyon sűrűnek, illatában gyümölcsök köszöntek vissza, a habja korrekt, színben is kiváló. A pohárba kitöltve kissé üledékesnek tűnt, ami ebben a szegmensben azért nem róható fel hibának, pláne ha azt tekintem, mióta pihenget már nálam. Az ízvilága különleges: kicsit kávés, néha aszaltszilva. Finom.

Megjelenés 8
Íz 7
Aroma és jellegzetességek 7
Összhatás 14
Összesen 36
Régi értékelés szerint 7,2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése