2012. augusztus 22., szerda

Līvu Senču

Tesztelés időpontja:

2012. július 23., Várpalota (dobozos)

Forrás: Royal Unibrew
Lett sör is már régen volt, de most lesz néhány... A Līvu a honlapjának csiszolgatását nem viszi túlzásba, s amennyire az ott lévő lett és orosz nyelvű oldalak nyelvezetének megértéséből tőlem telik, próbáltam információkat szerezni a főzdéről, de vajmi kevés sikerrel. Máshol kellett hát kutakodnom, s kiderült, hogy a Royal Unibrewhez tartoznak ők is. Az ő oldalukon annyi derül ki, hogy a főzde Liepāja-ban van, s a Lāčplēsis 2008-ban vásárolta fel, amikor ők már a Royal Unibrew-hez tartoztak. Az akvizíció után aztán a kapacitásgondokkal küzdő Lāčplēsis egy rakás pénzt fektetett be Liepāja-ban (több millió eurót), s így hozott létre megfelelő mennyiségű gyártókapacitást a Lāčplēsis és Līvu brand-ek számára.

Annyi bizonyos, hogy a gyártó elkötelezett a mennyiségi eladás mellett, de ezzel nincs egyedül a régióban: minden söréből létezik ugyanis kétliteres PET palackos változat is. A senču szó valószínűleg a hagyományok tiszteletére akar utalni, ugyanis amennyire limitált lett nyelvtudásomból telik, próbáltam lefordítani, s arra jutottam, hogy őst vagy ősit jelenthet.

A sör 5,2 % alkoholt tartalmaz, pohárba kitöltve az illata komlós, a habja dobozoshoz mérten jó. A színe kicsit sötétebb egy átlag pilzeninél, az íze viszont semmi extrát nem nyújt, az illatban először megjelenő komló az ízben nem köszön vissza. Egy kellemes pohár sör egy jó ebéd előtt, semmi több.

Megjelenés 7
Íz 6
Aroma és jellegzetességek 5
Összhatás 11
Összesen 29
Régi értékelés szerint 5,8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése