2012. augusztus 28., kedd

Leżajsk Pełne

Forrás: Robert Kudera blog
Tesztelés időpontja:

2012. július 24., Várpalota (dobozos)

Lengyelországon áthaladva vettem ezt a sört is, számomra akkor a Leżajsk mint márkanév teljesen ismeretlen volt....

A Leżajsk főzde Lengyelország egyik legrégebbi főzdéje, de jelenleg ez is a Żywiec csoport tulajdona. (Tán említettem már korábban a Żywiec kapcsán, hogy a csoport tulajdonképpen öt nagyobb főzdéből áll: Żywiec, Elbrewery, Leżajsk, Cieszyn és a Warka. A cég többségi tulajdonosa ugyanakkor a Heineken.) A Leżajsk főzde a hasonló nevű városban található, s a cég szerint 1525-ben I. Zsigmond lengyel királytól kapták a jogot a sörfőzésre.

A gyár kapacitása viszonylag nagy, egyes becslések szerint 1,85 millió hektoliter évente, ezzel a teljesítménnyel a teljes Żywiec csoport 17%-a az övék. A gyár nevéhez kapcsolódó brand nem túl erőteljes ugyanakkor, jelen tesztalany mellett csak a Leżajsk Mocne nevű sört készítik még a főzde nevével fémjelezve. De ami meglepett: a jelek szerint ők készítik a Podkarpackie, Tatra Jasne Pełne és a Tatra Mocne söröket is, emiről eddig nem volt tudomásom.

A sör pohárba kitöltve kissé haloványabb a vártnál, különösen ha az 5,5 %-os alkoholtartalmat tekintjük. Illat szinte semmi, ízre viszont korrekt pilzeni. Legerőteljesebben a komlót érezni, amely véleményem szerint teljesen elüt az eddigi lengyel söröknél tapasztalt komlós ízhatásoktól. Részemről ajánlott tétel.

Megjelenés 6
Íz 7
Aroma és jellegzetességek 7
Összhatás 14
Összesen 34
Régi értékelés szerint 6,8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése