2012. augusztus 14., kedd

Gouden Carolus Classic

Forrás: Definition Ale
Tesztelés időpontja:

2012. július 15., Tallinn (üveges, 0,75)

Ezt a felsőerjesztésű sört nyugodtan nevezhetjük hosszú távú befektetésnek, ugyanis a két hetes lagerelés után lepalackozott nedűt 3 évig nyugodtan fogyaszthatjuk. Úgyhogy akinek van ilyesmire alkalmas pincéje, tárazzon be belőle, nagy baj nem lehet...

A sör elnevezése V. Károlynak említ emléket, de ez a Het Anker főzde esetében nem egyedi, egy teljes brand csomagot építettek fel e név köré. A sört a gyártó maga is a "speciale" kategóriába sorolja, ugyanis a denzitása kiugróan magas: 19 Plato. Alkoholtartalma sem csekély, 8,5 % került bele. Pohárba kitöltve a színe a rosé borok színvilágától ellép a vörösborok irányába, ugyanakkor barnás beütése is van. A hab vöröses, majdhogynem mélybíbor, nagyon korrekt, nem roskad össze.

Illatában először savanykásság jelenik meg, kóstoláskor azonban édeskés ízek is előjönnek. Kicsit nekem gyümölcsös, leginkább ribizlire és meggyre emlékeztet. A komló íze egészen egyedi, nem nagyon tudtam hovatenni. Utánaolvasáskor sem nagyon derült ki erről túl sok, mindössze annyit tudtam meg, hogy különleges minőségű belga komló van benne. Nem érdemes nagyon agyonhűteni, szerintem 12-14 fokon nyugodtan neki lehet esni, ami azt jelenti, hogy pincéből felhozva, kibontva akár fel is bonthatjuk.

Forrás: Blog do Cesar Peixoto
Végezetül egy kis személyes élmény: amikor pár éve Mechelenben jártam, eltökélt szándékom volt, hogy a főzdét meg fogom látogatni. Ott is voltam a helyszínen, de sajnos nem volt szerencsém, zárva tartottak. A honlapjukat elnézve nem is csoda, a vasárnap nem nyerő nap náluk, s én akkor voltam ott, no mindegy. A főzde neve egyébként horgonyt jelent, és eléggé gazdag múlttal rendelkeznek (1471-ben alapították). Nem akarom itt most őket nagyon kirészletezni, róluk is készülget egy hosszabb poszt.

Megjelenés 8
Íz 7
Aroma és jellegzetességek 7
Összhatás 15
Összesen 37
Régi értékelés szerint 7,4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése