2012. május 17., csütörtök

Жигулевское светлое

Tesztelés időpontja:

2012. május 5., Tallinn (üveges)

Ehhez a sörhöz kedves barátaim révén jutottam, ajándékként, ezen a fórumon is köszönet érte! Tán emlékeztek rá, volt már alkalom a blogban "Zsiguli" tesztekre... Sokak elmondása szerint, a szovjet időkben a жигули sör az ország területén mindenütt kapható márka volt, de abban vannak azért véleménykülönbségek, hogy ez egy egységes brand volt-e, vagy csupán a helyi sörgyártók mindannyian legyártottak egy átlag minőségű sört, s azt felcímkézték hasonló módon.

Az biztos, hogy a Szovjetunió felbomlása után a sör Észtországban és sok más helyütt szinte teljesen eltűnt, de az utóbbi időben reneszánszát éli a márkanév megint, számos országban gyártanak ilyen néven sört az utódállamokban. Az első általam tesztelt ilyen sör egy orosz próbálkozás volt valószínűleg, de aztán kezembe került egy észtországi verzió is, azt a Viru õlu gyártotta. Hogy őszinte legyek, ezek közül egyik sem ajándékozott meg soha el nem múló lelki s testi örömökkel, így kíváncsian bontottam fel ezt az üveget...

Ez a sör egy harmadik helyen, Fehéroroszországban készült, így újabb ország lépett be a képbe. (Van otthon még egy, ha jól emlékszem, az is orosz...) Gyártója a Брестское пиво, vagy ha angolosan akarja leírni valaki, akkor Brestskoye Pivo. A név láttán biztos sokan a fejükre (leginkább homloktájt, de kinek-kinek ízlés szerint...) csapnak, hogy ez a Brest (vagy magyarosan Breszt) ismerős nekik valahonnan. Bizony, sok évvel ezelőtt történelemórán volt róla szó, ehhez a városhoz köthető a híres béke, amely az oroszok és a németek között az I. világháború végnapjaiban köttetett.



De térjünk rá magára a sörre. Az észt próbálkozásnál feltétlen jobb, ennek már mintha habja is lenne. Sajnos nagy minőséget azonban ez sem képvisel, teljesen átlagos, minden tekintetben. Még a legérdekesebb jellemzője tán a színe, amely elhajlik a sárgától, s még az aranyon is túllépve már-már félbarna jelleget mutat. De legalábbis kellemes amber... Fehéroroszországból eleddig csak a Lidskoe Premium-hoz volt szerencsém, de annak a szintjét ez a sör sajnos nem üti meg.

Megjelenés 6
Íz 5
Aroma és jellegzetességek 6
Összhatás 11
Összesen 28
Régi értékelés szerint 5,6

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése