2011. július 4., hétfő

De Konninck

Tesztelés időpontja:


2008. szeptember 28., Antwerpen (csapolt)

Forrás: pivo.blog.hu
Hogy mit kell erről a sörről tudni? Érdekességképp annyit mindenképp, hogy ez a sör nagy kedvence volt Michael Jackson-nak, no nem a popsztárnak. Annyi igaz, hogy ő is amerikai, és nagy rajongója a belga söröknek. Olyannyira, hogy renegeteg cikket és könyvet írt a témában, többek között a Great Beers of Belgium címűt, amit ezen utazásom alkalmával volt szerencsém megvásárolni. Átalában a belga sörök nagy hatást tettek rá, de ezek közül is kiemelkedik a De Konninck.

A könyvben elmesélt egy történetet, amikor Angliában egy olyan helyen, ahol nem is számított rá, meglátta, hogy csapolnak ebből a fajtából. Az üvöltő zenén keresztül rákérdezett a csaposnál, hogy valóban így van-e, és tényleg. Meg is kapta a sört, csak nem abban a pohárban, ahogy itt a képen látszik, hanem egy teljesen másban. Az öröme abban a pillanatban elpárolgott, mert addigra teljesen magáévá tette azt a belga nézetet, mely szerint minden csapolt sört a saját poharában kell megkóstolni és inni. A sör ára egyébként 2,3 euró, tán 3 dl a pohár, de ez nem tuti. (Az alkoholtartalom 5 %.) A könyv felvezetése alapján erőteljesebb ízt várhatnánk, de emlékeim szerint elmaradt a katarzis (akkor még nem volt meg a könyv egyébként…). Számomra inkább csak 7-es szintet üt meg ez az ale..

A híres bolleke (Forrás: Ajediam)

Valószínűleg, ha ezt a véleményt Antwerpenben olvasnák, igen csak elküldenének valahová, de legalábbis utána dobnának, egy bolleke-t, amit persze nem lennék rest elkapni...:) Ez a sör ugyanis arrafelé egyfajta szent tehén, a helyi lokálpatrióták nem nagyon tudnának meglenni nélküle. A bolleke pedig a sör emblametikus pohara, már a külseje is egyfajta szimbólum. Nem akarok most mélyreható ismertetést tartani a főzdéről, most elég annyit tudni, hogy Joseph Henricus De Koninck a felelős a főzde megalapításáért, s az időben 1827-ig kell visszatekintenünk. Nem csak ez az egy sör alkotja a cég kínálatát, tán a többiekre is sor kerül egyszer...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése