2017. május 29., hétfő

Tuletorni kohvik (Kõpu tuletorn)

Látogatás időpontja:

2014. június 7.

Észtországi tartózkodásunk vége felé látogattunk el Hiiumaa szigetére, az ott ért élményekről már korábban lehetett olvasni itt...

A sziget egyik legnagyobb nevezetessége a Kõpu tuletorn (világítótorony). Valahol olvastuk menetközben, hogy ezen a napon szervezték a szigeten a maratont, és hát hova máshova tették volna a célt, mint a Kõpu világítótorony mellé. Teljesen érthető, hisz ez a sziget legismertebb szimbóluma, s egyúttal a világ egyik legöregebb világítótornya. 1531-ben készült el, s egészen 1997-ig szolgálta a hajókat, akkor váltották ki a funkcióját csak egy modernebb építménnyel. Teljesen más szerkezet, mint a Tahkuna vasszerkezete (a sziget egyik másik világíótornya), ez kőből épült teljes mértékben. Érdekes módon a tér viszont szűkebb belül, s sokszor vigyáznom kellett, ha nem akartam valamelyik alkatrészemet odacsapni.
A kilátás itt nem volt olyan meggyőző, mint a Tahkuna esetében, a tengert alig, a környékbeli erdőket viszont egész jól lehetett látni. No persze ide is felhallatszott a futóverseny célja köré telepített hangszóróerdő, de a nép szemlátomást fogyatkozott már. Odalent a kávézóban "ebédeltünk", ugyanis azt hallottuk előzetesen, hogy finom füstölt halakat lehet kapni. Valóban így volt, s lehetett kapni helyi söröket is, de ezek túl erősnek tűntek, inkább későbbi felhasználásra vásároltam be belőlük, a helyszínen pedig egy A. Le Coq sört ittam csak.Sajnos a hosszabbik hal nevét akkor nem tudtam, mindenesetre ez volt a finomabb és a drágább, és a lányomnak is ízlett. Érdekes módon a gerince mellett kékes-zöldesek lettek a szálkák... Azóta viszont tudom, hogy ez a tuulehaug (magyarul tán tűhal, a latin neve belone belone).

Ha még egyszer eljutok ide, feltétlenül ugyanezt a halat enném újra, és innék hozzá jó kis helyi sört...

Elérhetőségek:

"Cím": Mägipe küla, Kõrgessaare vald, Hiiu maakond
58° 54′ 57″ N, 22° 11′ 59″ E .
Telefon: + 372 5299 162

Nyitvatartás:

Nagyjából nyáron...:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése