2017. május 29., hétfő

Tuletorni kohvik (Kõpu tuletorn)

Látogatás időpontja:

2014. június 7.

Észtországi tartózkodásunk vége felé látogattunk el Hiiumaa szigetére, az ott ért élményekről már korábban lehetett olvasni itt...

A sziget egyik legnagyobb nevezetessége a Kõpu tuletorn (világítótorony). Valahol olvastuk menetközben, hogy ezen a napon szervezték a szigeten a maratont, és hát hova máshova tették volna a célt, mint a Kõpu világítótorony mellé. Teljesen érthető, hisz ez a sziget legismertebb szimbóluma, s egyúttal a világ egyik legöregebb világítótornya. 1531-ben készült el, s egészen 1997-ig szolgálta a hajókat, akkor váltották ki a funkcióját csak egy modernebb építménnyel. Teljesen más szerkezet, mint a Tahkuna vasszerkezete (a sziget egyik másik világíótornya), ez kőből épült teljes mértékben. Érdekes módon a tér viszont szűkebb belül, s sokszor vigyáznom kellett, ha nem akartam valamelyik alkatrészemet odacsapni.
A kilátás itt nem volt olyan meggyőző, mint a Tahkuna esetében, a tengert alig, a környékbeli erdőket viszont egész jól lehetett látni. No persze ide is felhallatszott a futóverseny célja köré telepített hangszóróerdő, de a nép szemlátomást fogyatkozott már. Odalent a kávézóban "ebédeltünk", ugyanis azt hallottuk előzetesen, hogy finom füstölt halakat lehet kapni. Valóban így volt, s lehetett kapni helyi söröket is, de ezek túl erősnek tűntek, inkább későbbi felhasználásra vásároltam be belőlük, a helyszínen pedig egy A. Le Coq sört ittam csak.Sajnos a hosszabbik hal nevét akkor nem tudtam, mindenesetre ez volt a finomabb és a drágább, és a lányomnak is ízlett. Érdekes módon a gerince mellett kékes-zöldesek lettek a szálkák... Azóta viszont tudom, hogy ez a tuulehaug (magyarul tán tűhal, a latin neve belone belone).

Ha még egyszer eljutok ide, feltétlenül ugyanezt a halat enném újra, és innék hozzá jó kis helyi sört...

2021. augusztus 15.

Hát eljutottam (eljutottunk) újra, de igazából már 2019-ben is megfordultam a környéken, de akkor nem fogyasztottam semmit. Most halat sajnos nem láttam az étlapon, legalábbis föstöltet nem, így kénytelenek voltunk mást választani...

Én egy hamburgert kértem, amit nem kérdeztek meg, hogy milyenre süssenek, de mediumra sikerült, így meg voltam elégedve. Az apróhalak nem sültek sajnos ropogósra, de a csirkeszárnyak egész jók voltak...Elérhetőségek:

"Cím": Mägipe küla, Kõrgessaare vald, Hiiu maakond
58° 54′ 57″ N, 22° 11′ 59″ E .
Telefon: + 372 5299 162

Nyitvatartás:

Nagyjából nyáron...:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése