2014. március 3., hétfő

Utenos DARK

Tesztelés időpontja:

2014. március 2., Tallinn (dobozos)

Az Utenos (Litvánia) kínálatában ez a barna sör viszonylag fiatal termék lehet, mert nem találkoztam még vele, de érdekes módon a cég weblapján is kiválóan el van rejtve egyébként, mert csak a keresőmotorok segítségével sikerült ráakadnom. Érdekes, hogy a leírásban ott 4,2 % alkoholt emlegetnek, az igazság ezzel szemben az, hogy az általam decemberben beszerzett doboz tanúsága szerint a jelenlegi szint 4 %.

Ez mondhatni elég karcsú, így meg is lehet tán érteni első blikkre a Ratebeer és egyéb tesztoldalak fanyalgását, valahol épp, hogy csak eléri az alsó kategória szélét. Szerencsére nem ellenőriztem ezeket az oldalakat a teszt előtt, így mentes voltam mindenféle prekoncepciótól. Azt a hibát azonban elkövettem, hogy a teszt előtt egy elég erős minőségű barna sört kóstoltam (arról majd később), így félő volt, hogy erős kezdés után erős visszaesés jön, de szerencsére nem teljesen lett így.

A fentebb belinkelt céges oldalon a marketingszövegen kívül semmi értelmes nem olvasható, mindössze tán annyi, hogy karamell malátát használtak a készítés során, mily meglepő. A 4 % alkohol után azt vártam, hogy sűrűségben nem fog a földhöz vágni, nagyjából arra számítottam, mint egy német barna búza esetében, s az opálosságot leszámítva külsőségben meg is kaptam. Habbal jobban teljesített mint vártam, s az első kortyok könnyed szórakozást ígértek.

Az Utenos DARK nem fog senkit letaglózni tehát, de nem is kelt csalódást: egy könnyen iható és pozicionálható barna sör: szépen illik egy könnyed húsételhez, illetve egy tartalmas leves után is kiválóan fogyasztható. Nem visel magán markáns ízjegyeket, így a kesernyéssége nem visz mindent, illetve a karamell visszafogottan jön elő, s ezért tán desszertekhez nem nagyon ajánlanám. Kávés, vagy ehhez hasonló érzet nincs. Ha valaki visszafogott élményre vágyik ugyanakkor elege van a light lagerekből, jó opció lehet.

Megjelenés 5
Íz 5
Aroma és jellegzetességek  4
Összhatás 10
Összesen 24


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése