2014. február 26., szerda

Olvi Tuplapukki

Forrás: Olvi
Tesztelés időpontja:

2013. július 24., Tallinn (dobozos)

Az Olvi sörgyár már nem először kerül itt említésre, legutóbb egy exportra szánt sörrel kapcsolatban jött elő a nevük. Ezt a doppelbock stílusú sört ugyanakkor sikerült beszerezni, mint a Nikolai Premium Lagert és a Karhu A-t, amikor hazafelé tartottunk Helsinkiből a komppal. Ha őszinte akarok lenni, ez volt a három közül a leggyengébb, de ne szaladjunk ennyire előre.

A sör színe enyhén már barnás, a normál doppelbock söröknél mindenesetre barnább. A habja kellemesen barnul, a szerkezete kissé képlékeny sajnos. A gyártó ajánlása hűtésileg 10-12 fok, amelyre ők már azt mondják, hogy jól le van hűtve, nekem ez a normál hőfok egy átlagos alkoholtartalmú sörnél. A doppelbock és erősebb söröknél viszont én jobban preferálom a 14-15 fokot, tapasztalataim szerint a hosszabb érlelés miatt kialakuló ízvilág így jobban érvényesül, bár az is igaz, hogy a magasabb alkoholtartalom is nagyobb százalékban tör előre.

Ízre nekem kicsit távol van a német doppelbockoktól, leginkább a belga erősebb sörök íze ködlik fel az emlékekből, azok közül is leginkább a Dubuisson belinkelt üdvöskéje. Ha még egy jellemző dolgot kéne említenem, akkor a sör "boros" jellegét említeném meg: a viszonylagos szénsavhiány és a helyenként jelentkező savanykásság az alkohollal párosulva egymást támogatva erősítik ezt az érzést...

Megjelenés 6

Íz 5
Aroma és jellegzetességek   5
Összhatás 10
Összesen 26

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése