2014. március 18., kedd

Sörgyártók bemutatása #23 - Utenos alus

Az Utenos főzde viszonylag fiatal litván főzde, mindössze 1970-ben alapították. Manapság a Carsberg birodalmat gyarapítják, de haladjunk szépen sorjában...

Helyileg a főzde Utena-ban alakult meg, annak is egy Kloviniai nevű részében, mivel ott állítólag jó minőségű víz található, az ugye meg a minőségi sörgyártáshoz elengedhetetlen. Jelenleg a gyár elég közel helyezkedik el az Aukštaitija nemzeti parkhoz, s a víz így kiváló minőségű: 207 méter mélyről hozzák fel...Maga a beruházás levezénylése Gediminas Jackevičius nevéhez köthető, aki a későbbiekben a cég első vezetője is lett, s ezt a pozíciót egészen 1993-ig őrizte.

A projekt megvalósításához külső segítséget is igénybe vettek Csehországból, a TechnoExport nevű cég érkezett segítségül, ők szerelték be a hagyományos rézüstöket, s ennek emlékét a mai napig őrzik az Utenos Pilsner címkék, ugyanis Jerzy Tomášek mérnök aláírása mindegyiken ott díszeleg.

Az első sör lefőzésére 1977-ben került sor, s ha a történeti hűséghez teljesen ragaszkodunk, akkor a napot is érdemes megemlíteni, a nevezetes dátum január 14. volt. A sör neve roppant fantáziadús volt: Žigulinis. Már volt róla szó korábban többször, de sose árt az ismétlés: a "Zsiguli" a Szovjetunióban nem csak autómárkát jelölt, hanem egy "sörtípust" is, ezzel a névvel számos tagköztársaságban készítettek sört.


A cégnek nem csak a sörfőzés tartozott bele a profiljába a kezdetektől, hanem az üdítőitalok is, így itt készültek a korszak jelentős italai is, mint például a Citrina, Sajanai, Tarchūnas vagy a Šaltukas. Az élet békésen folyt a tervgazdálkodás mentén egészen 1991-ig, amikor a szovjet hatalom széthullása után a vállalatot a többi nagy szocialista vállalathoz hasonlóan át kellett szervezni.

Az új cég neve Utenos Gėrimai AB lett, majd a litván függetlenség helyreállítása után az Utenos Alus új típusú söröket kezdett el gyártani: Lietuviškas, Aukštaitijos, Studentiškas, Gaudeamus, Sartų, Bočių, Baltų, Utenos, Utenos Premium, GJ, Turbo beer és a Porteris. 1997-ben az Utenos Gėrimai AB megkezdte a kacsingatást a külföldi piacok és befektetők felé, ebben az évben indult meg a kooperáció a Baltic Beverages Holding (BBH) nevű konzorciummal, amely svéd, norvég és finn befektetőket tömörített magába. 2001-ben a BBH a Švyturys-t (róluk is lesz majd egyszer bővebben szó...) és az Utenos Alus-t egy cégbe gyúrta össze, így jött létre a Švyturys-Utenos alus AB. Ez a közös cég pedig 2008 óta a Carlsberg csoporthoz tartozik...

S hogy milyen méretekben kell gondolkodni az Utenos kapcsán? 2011-ben az Utenos Alus 102 millió liter sört gördített le a gyártósorokról (emellett 31 millió liter egyéb italt is...), s a sör több, mint 20 (!) országba megy tovább exportra.

2012 ősze tán az tuolsó nevezetes dátum, amiről érdemes említést tenni: akkor adták át a modern "tudásközpontot", amelyben mindenki bővítheti a tárgyi és történelmi ismereteit. Helyileg Utena-ben van a Pramonės utca 12 szám alatt...

Végezetül egy rövid lista, milyen sörök készülnek a gyárban:


A poszt képei a cég webhelyéről származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése