2013. április 18., csütörtök

Kohvik Moon (Tallinn, Észtország)

A látogatás időpontjai:

2012. augusztus 31. és december 7.

Mint látszik, kétszer is jártam ezen a helyen, első alkalommal még tavaly nyáron. A Patarei börtönt látogattuk meg, ami elég nyomasztó élmény (már nem működik), s utána jó ötletnek tűnt beülni erre a helyre hangulatjavítás céljából.

A Moon közvetlen a halpiac mellett van a tengerparton, meglehetősen lepusztult környezetben. A tengerpart ezen része megélt szebb időket is, most leginkább hagyják lepusztulni, a móló betontömbjeiből egész nagy darabok szakadtak már bele a vízbe, s szemlátomást senki nem nagyon akar tenni ez ellen az állapot ellen. Maga az étterem egy modern épület alagsorában kapott helyett, s odabent több helyiségből áll, s van egy belső udvar is.

Augusztusban ide ültünk ki, de már kénytelenek voltunk kabátban ücsörögni, akkor bizony már megkezdődött itt a fűtési szezon... A külső rész nagyon hangulatos (bár csak néhány asztal van), az egyetlen zavart egy darázs okozta, akinek szemlátomást a vörös bor volt a gyengéje, mert az én Puls Tume Kirss-el nem hozta lázba.

A belső helyiségek igényesen berendezettek, minőségi székek és asztalok, az evőeszközökről nem is beszélve. Az egyetlen negatívum a terek relatív szűkössége: alig lehet odabent megmozdulni. Ahhoz is például, hogy az ember kijusson a teraszra, legalább háromszor kell elmormolni, hogy "vabandust", mert a legkevesebb, hogy hozzá kell érni mások székéhez, de leginkább az illetőnek arrébb is kell helyezkednie.

De térjünk vissza egy kicsit a névre. Az észteknek mániája az olyan nevek alkalmazása (lásd Hell Hunt), ahol a névnek mind észtül, mind angolul van jelentése. Jelen esetben is a névnek semmi köze a Holdhoz, az étterem neve (moon, ejtsd [mo:n]) ugyanis a mákra, pontosabban annak virágára utal. Mint írtam, viszonylag messze vannak tehát az óvárostól, itt kezdődik tulajdonképpen a Kalamaja nevű városrész.

Az étterem három emberhez köthető: Roman Zashtsherinski és Igor Andrejev a konyhában jeleskednek, Jana Zashtsherinski pedig a vendégeket fogadja, ha szerencsénk van (ő kezeli a borkínálatot is), de mellettük persze van még sok alkalmazott is. 2009. december 1-én nyitották meg ezt a családias hangulatú orosz éttermet, s régi munkahelyükről kilépve a két szakács megpróbál visszanyúlni a gyökerekhez, s a nem túl bő, de annál változatosabb kínálattal valami kuriózumot csempészni a tallinni gasztronómiai életbe. A múlt megidézése eredményezi tán a mottójukat is, "vissza kell nézned ahhoz, hogy előre tudj jutni."

Hosszas böngészés után én az "orosz lazacos pite"  (Kuldseks küpsetatud lõhe kulebjaaka röstitud peedi ja mädarõikakreemiga) mellett kötöttem ki, és nem bántam meg. Volt hozzá cékla és tormakrém is, érdekes harmóniát alkottak a lazaccal:


A sörkínálat nem eget verő, csapolt sör például akkor nem is volt, amikor én ott jártam. Néhány észt sör szerepelt csak az itallapon, de sajnos a jelenlegi helyzetet nem tudom elemezni, a honlapon csak a boroknak szentelnek teret. Én az elébb említett és belinkelt Puls üdvöskét választottam kísérőül, remekül illett a zöldségekhez. Mivel sok újdonságot a múltkori teszthez képest nem tudnék leírni, ezért ezzel most nem is rabolom az időtöket.

A második látogatásra az év végének közeledtével került sor, amikor egy protokollvacsora alkalmával tértünk be ide. Nagyjából 70 fő volt a meghívottak köre, ezzel sikerült is az egész helyet beterítenünk, s itt is kiütköztek a hely belső adottságai: alig lehetett mozdulni, a beszélgetés viszont belterjes lett, a többi asztalt lehetetlen volt megközelíteni. A menü viszont zseniális volt, különösen a kacsa:

Előétel, lazac zöldségágyon

Vajpuhára párolt csirkemell

A kacsa...
Sajnos a desszertről elfeledtem fotót készíteni... S hogy mi az általános véleményem? Feltétlen érdemes számba venni ezt a helyet is, ha valaki szeretne egy jót enni, de ha egy jó sörre is vágyunk, akkor érdemes tovább sétálni, ha már a kulináris élményeken túlestünk. Ha viszont a bor mellett döntünk, akkor kellemes órákat is eltölthetünk itt, különösen nyáron.

Nyitvatartás és egyebek:


Hétfőtől szombatig:  12 - 23

Vasárnap: 13 - 21

Figyelem! Júliusban minden évben zárva tartanak!

Telefon: +372 6 314 575

E-mail: kohvik@kohvikmoon.ee

Cím:

Võrgu 3, Tallinn 10415

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése