2014. szeptember 19., péntek

Sörgyártók bemutatása #26 - Kompania Piwowarska


Forrás: Elektro Klim
A Kompania Piwowarska már számos lengyelországi sör esetében felmerült, igazából szinte lehetetlenség Lengyelországban úgy sört inni, hogy előbb vagy utóbb ne ütköznénk bele valamelyik termékükbe.


A cég Lengyelország egyik legnagyobb óriáscége (s most nem csak a söriparra koncentrálva...), amely egészen 1999-ig nem létezett. (Jelenleg a piac 45 %-át uralják.) Nem a semmiből nőttek ki természetesen, igazából a SAB Miller ötletéből születtek (ők voltak a többségi tulajdonosok). A kilencvenes évek végé jött létre a vállalat egy nagy volumenű fúzió eredményként, amikor a SAB Miller egy ernyő alá hozta össze két leányvállalatát, a Lech Browary Wielkopolski S.A. céget Poznańból, és a Browary Tyskie Górny Śląsk SA. céget Tychy-ből. Ezek közül a Browary Tyskie Górny Śląsk-ot 1629-ben alapították, a poznani főzde gyökerei pedig egészen 1872-ig nyúlnak vissza. 2003-ban aztán ehhez a kettőshöz jött hozzá még egy nagymúltú sörfőzde: a Dojlidy főzde Białystok‎ból, ők 1768-ig vezetik vissza a történetüket.


A konzorcium mindhárom főzdéje tehát gazdag múlttal rendelk
Forrás: Elektro Klim
ezik, ezért az ő esetükben inkább külön posztban fogok megemlékezni a fontosabb történésekről. 2007-ben a byalistoki főzdénél jelentős fejlesztés történt, azóta 2,2 millió hektoliterrel nőtt az összkapacitás... 2008-ban a csoport újabb fődével gyarapodott, a Belgia is csatlakozott Katowice-ből. Az utolsó nevezetesebb dátum 2009, tíz év után a többségi tulajdonos SAB Miller 100 %-ban (!) birtokolja a cég részvényeit, s jelenleg 15,1 millió hektoliter éves termelésnél tartanak...


Mivel a cég a SAB Miller érdekeltsége, így a Lengyelországban forgalmazott márkák nem csupán a lengyel specialitásokra szorítkoznak, de ebből a beszámolóból ezek a sörök természetszerűleg önkényesen kimaradnak.

Forrás: Onet

A forgalmazott főbb márkák tehát (a linkeken korábbi sörteszteket olvashattok):


Tyskie
Lech
Żubr
Dębowe mocne
Wojak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése