2014. január 20., hétfő

Scheldebrouwerij Mug Dryhop Speciaal

Tesztelés időpontja:

2014. január 16., Tallinn (üveges)

Azért nem mindig az északi régió sörei kerülnek itt terítékre, ránduljunk át egy poszt erejéig Hollandiába (vagy Belgiumba?), ott úgyse nagyon szoktam sörtesztelésileg járni. Ennek a mondatförmedvénynek annyi lenne az aktuális üzenete, hogy Hollandia (ellentétben a szomszédos Belgiummal) hovatovább eléggé fehér folt nekem Rejtő Jenői értelemben. Mint ahogy oldalt is látszik, nem sok teszt van még felvésve ide, de még tán van időm ezt a csorbát kiköszörülni...

Január 16. azért volt számomra emlékezetes, mert ismét alkalmam nyílt Pimpa barátommal némi eszmecserére virtuálisan (Skype), s mindeközben mindkét oldalon elfogyott néhány üveg sör tartalma, hisz ennek a nedűfajtának mindketten esküdt ellenségei vagyunk (pusztítjuk, ha csak lehet). Az első tétel az este folyamán a Scheldebrouwerij főzde söre volt, s álljunk is itt meg egy pillanatra.

Számomra a Scheldebrouwerij teljesen ismeretlen volt, így elsőre a honlapjukkal próbáltam ismerkedni, de az sajnos csak hollandul kommunikál a gyanútlan sörbarátokkal. Sajnos a belinkelt sörlista a Mug Dryhop Speciaal-t nem is említi, így kénytelen voltam tovább kutakodni. Egyáltalán nem volt hiába, mert hamar kiderült, hogy a főzde némileg határmezsgyén mozog... Eredetileg ugyanis ezt a sört a Braai Tapperij főzte Middelburgban, saját recept szerint. Ezt követően, 1988. augusztus 17-én jelent meg a piacon a a következő változat, majd 1997 óta a Scheldebrouwerij készíti. Miután ezt kiderítettem, rájöttem arra is, hogy a főzde akkortájt még Hollandiában székelt, manapság viszont Meer-ben (Belgium), csak néhány kilométert jöttek át a határon.

Flamand nyelvtudásom erősen limitált, így sajnos a főzdéről sok mindent ott nem tudtam kideríteni. Annyi bizonyos, hogy az indulás 1994-re datálódik, s az eredeti helyszín Hollandia volt (Bergen op Zoom), s onnan költöztek a szomszédba, s az első lépéseket a főzde létrehozásában Kees van Loenhout és Peter van der Eijnden tették meg. Mivel a főzde viszonylag korán sikeres lett, 1999-ben új beruházások történtek, s változások voltak a mendezsmentben is. Mivel a további bővülés a hollandiai telephelyen a 2000-es évek felé már nem volt lehetséges, ezért mozdultak a határ túloldalára 2007-ben, de a holland gyökereket nem felejtették el...

No de térjünk végre a sörre. Sajnos antiszociális belga üvegbe teszik, s nem egy tipikus belga blonde vagy valami hasonló. Nincs pasztőrözve, szűretlen, s a második erjedés a palackban megy végbe. Nevéből adódóan van némi komlózás a gyártási folyamat derekán is, s az ízben ez érződik is. Az uralkodó íz számomra a kicsikét savanykás ízvilág volt, de még éppen nem zavaró mértékben. Erős közepes, egy próbálkozást szerintem feltétlen megér (alkoholtartalom 5,3 %).

Megjelenés 7
Íz 6
Aroma és jellegzetességek  6
Összhatás 12
Összesen 31

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése