2013. március 25., hétfő

Karksi Tume

Tesztelés időpontja:

2012. november 7., Tallinn (üveges)

Hát bizony régen volt már, midőn utoljára ide írt egy sort is írtam, de sajnos az elmúlt két hétben nem nagyon volt érkezésem az írásra (néha kell egy kis szabadság is...). Most azonban újult erővel vetem magam a munkába, se újfent még a tavalyi év élményeire kell visszatekintenem (csak nem akarnak elfogyni ezek a fránya jegyzetek).

A Karksi brand pár hónapja már hallatott magáról a blogon, ez a második sörük itt. Aki nem szeretne visszaklattyolni a fenti linkre, annak csak egy rövid félmondat: észt sörről van szó amelyet az AS Karme követett el. Az előző tesztben szereplő Eripruul színe eleinte nem kápráztatott el (olyan volt az első kortyok kiöntésénél, mintha félbarna sört öntenék), de mire a pohár megtelt, egész konkrét barna sör kinézete lett.

Sajnos ez a Tume esetében (nevéből látszik a hűséges olvasóknak, hogy ez is egy barna sör...) a processz hasonló volt a csatos üveg megbontása után: a sört pohárba kiöntve ismét félbarna sört kaptam, s ez nem csak eleinte volt így, az 5 % alkoholtartalmú ital a habképződés lezárultával is félbarna maradt, majdnem olyan színnel állt meg, mint egy közepes kvasz.

Alkoholban erősebb tehát, mint az Eripruul, de sajnos ízben nem ér oda, ahova az előző eljutott. Szinte kiemelhetetlen egy jellegzetes ízjegy, ami a barna sörök jellemzője. Mind likviditásban, mind sűrűségben inkább egy pilzenit vagy lagert idéz, még egy félbarna sörnél is egyszerűbb a szerkezet. Nem akarom magam ismételni, itt is megvan az a hiányérzet, ami az Eripruulnál megvolt, sajnos nem éri el egy jól iható barna sör szintjét. Ez bizony a pontszámokban is meglátszik, s nem ez a barna sör az, amit ebből az országból feltétlen kipróbálásra ajánlanék...

Megjelenés 6
Íz 4
Aroma és jellegzetességek 4
Összhatás 9
Összesen 21
Régi értékelés szerint 4,2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése