2017. július 15., szombat

Le jardin de l'ilot sacré (Brüsszel)

Látogatás időpontja:

2007. szeptember 19.

A Hentesek utcája (Rue des Bouchers) a leghíresebb éttermes negyed Brüsszelben. Sok kis utca nyílik ebből az utcából, mindegyik fűthető teraszokkal ellátva, így aztán januárban is nyugodtan lehet itt ücsörögni. A jobb éttermek terasza mellett külön halas, rákos, kagylós pult van ízlésesen berendezve, általában egy hatalmas homárral a középpontban...


Végigjártuk az utcát, és nem tudtunk igazából dönteni. Belga specialitásokat szerettem volna kipróbálni, ebből a szempontból ezen a környéken a DK útikönyv a Chez Léon éttermet ajánlotta. Megnéztük kívülről, az étlapot is, de nem volt annyira megnyerő, olyan semmilyen volt. Megnéztük a kisebb utcákat is, és az egyik merőleges utcában a Grand Place irányában találtunk egy szimpatikus éttermet, érdekes módon az utcát Petite Rue des Bouchers-nek hívták (pontos fordításban úgy lehetne körülírni, hogy a Hentesek utcájából a kisebb változat…) Itt is voltak menük is kitéve, gondoltuk csak találunk majd valamit az étlapon.

Odabent sok vendég már nem volt, és egyszer csak azt vettük észre, hogy csak mi vagyunk az étteremben. Mondjuk lassan már tíz óra volt.

Sörfelhozatalban nem volt túl nagy választék, lehetett barna Leffét kérni meg világosat, oszt kész. Csapoltan mondjuk nem ittam még egyiket sem akkor még Brüsszelben. Kértünk egy ilyet, egy olyat. A pincér srác, ahogy kihozta az italt, elkezdett érdeklődni, hogy honnan jöttünk. Miután az országot tisztáztuk, megkérdezett néhány alapdolgot, hogy hogyan mondják magyarul. Aztán persze büszkén ismételgette a haverjának, hogy: „hoty váty…, hoty váty…”. A sör egész más ízű volt, mint az üveges változatok, meg tudtam volna inni pár pohárral, de az már nem biztos, hogy annak jó vége lett volna…

Az étel kiválasztásánál már gondban voltunk, végül aztán mindketten egy-egy menü mellett törtünk lándzsát. Mindkettőhöz homárleves dukált, amit egy nagyobbfajta csészében hoztak ki. Az íze édeskés volt, de a végén kiderült, hogy fel kellett volna keverni, az aljára leültek a csípősséget biztosító fűszerek. Hoztak hozzá friss bagettet is, így együtt egész jó volt.

Második fogásként én egy grillezett báránycombot kértem, amit szerencsére nem sütöttek agyon. A zöldségek sem voltak párolás helyett megfőzve, nagyon finom volt. A másik menü lazac volt, az adag itt némileg kisebbnek tűnt, és a mártás sem volt olyan ízletes. Mire ez a fogás megjött az étellifttel, egyértelműen alig voltunk, csak mi ketten, meg néhány pincér. Szemlátomást ők is azzal voltak elfoglalva, hogy elosszák egymás között az aznapi borravalót, záráshoz készülődtek. Azért mi nem zavartattuk magunkat, nyugisan eszegettünk, beszélgettünk. Utolsó fogásként csokoládépudingot kaptunk (az étlap szerint csokihab) tejszínhabbal, az én „tányérom” kicsit csorba volt….

Összességében sokat ne várjatok konyhailag ettől a helytől, ha erre vet a jó sorsotok...














Elérhetőségek:

Cím. Petite Rue des Bouchers 26, 1000 Bruxelles, Belgium
Tel : +32 2 540 80 61
Mobil : +32 483 14 60 35
Email : lejardindelilotsacre@hotmail.com



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése