2014. május 26., hétfő

Saku Öllehatas Humal ja Oder - Pilsner

Tesztelés időpontja:

2014. május 9., Tallinn (üveges)

2014. április 16., ezt a dátumot fel kell vésni a naptárba....:) Hogy miért? Mert ez az a nevezetes dátum, amikor Észtországban az egyik nagy gyártó végre felismerte, hogy tán érdemes lenne energiát és pénzt ölni komlósabb sörök fejlesztésébe, s követve a világban végbemenő trendet, ki is rukkoltak két újdonsággal végre, még ha van is ezeken némileg mit javítani...

A Saku tehát mindjárt két újdonságot is piacra dobott, az egyik egy pilsner típusú sör, a másik pedig egy lager, ezek közül nekem az első jött be jobban, a másodikról a teszt majd később jön. Észtül nem tudóknak: a névben a humal ja oder jelentése, "árpa és komló".

Az üveg formája szintén trendi, manapság sok ilyen üveggel lehet összefutni, a Mikkeller és a Brewdog is előszeretettel használja például ezt a 0,33-as formát. S hogy mennyi komló van bennük? A Saku saját bevallása szerint mindkettőbe nagyjából duplája került annak, mint amennyit a Saku Kuldba teszenk például. A pilsner típusú sör esetében például Hallertau Hersbrucker és Super Styrian komlókat használtak, s az eredmény pedig egy határozott komlózású, 5 % alkoholtartalmú pilsner lett. A gyártó szerint ez egy light sör, az én kóstolási tapasztalataim ezt azonban nem támasztják alá.

Szerintem egy kimondottan testes pilsner, színében sem nagyon találtam kifogásolnivalót, egyedül a habbal voltak problémáim, de ezért kárpótol a sör íze. Ha választanom kellene egy Saku Kuld és őközte, habozás nélkül ezt választanám (pedig a Kuld sem rossz...)

Megjelenés 6
Íz 7
Aroma és jellegzetességek    7
Összhatás 14
Összesen 34

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése