2011. december 1., csütörtök

Sörgyártók bemutatása #7 - La Brasserie Ellezelloise


A „Brasserie Ellezelloise” egy relatíve új cég a belga sörpiacon, mindössze 1993 januárjában alakultak, így esetükben nagy tradíciókról nem nagyon beszélhetünk. Az első sörüket még abban az évben, júliusban készítették el.

A cég alapját képező földdarabot még 1985-ben vásárolták meg, ahol a szükséges infrastruktúra kialakítása bizony nyolc évet vett igénybe. A siker záloga Phillippe Gerard, aki sörfőzőmester, és életéből az Ellezelloise előtt 25 évet már a sörfőzésnek szentelt különböző főzdékben, mielőtt ide szerződött volna. Eme tevékenységében apja tanácsaira is támaszkodott, aki mérnök volt, és leginkább sörgyártó gépekkel foglalkozott.

Gerard első sörét „Quintine”-nek nevezte el, aki Ellezelles boszorkánya volt, így némileg a helyi folklór is bele lett csempészve a történetbe. Hogy hol van Ellezelles? A mellékelt térképen látható, közel a francia határhoz helyezkedik el. (A bejegyzés többi képe az alanti linken elérhető honlapról származik...)

          A cég a hagyományos technikákat is alkalmazza, például a rézüstök sem maradnak ki a készletből. Az összetevőknél is ragaszkodnak a hagyományos anyagokhoz, ízfokozóknak és egyéb szörnyűségeknek itt nincs helye. A Quintine-t, amely egy felsőerjesztésű sör, nem centrifugálják, nem szűrik, és nem is pasztőrizálják. Az alkoholfoka pedig 8 százalék. A termékpaletta persze bővült, de erre mindjárt kitérek.

          Ha valaki el szeretne látogatni Ellezelles-be, szeretettel várják: vezetett túrák is vannak, általában este hétig fogadnak látogatókat, még vasárnap is. (Bővebb információ: http://www.brasserie-ellezelloise.be.)


          Most pedig nézzük az itt készülő söröket:


Az Ellezelloise öt sört készít. Mindegyiket kis kvantumokban készítik, majd tíz napra német tölgyfahordóba teszik őket.


A Hercule esetében a név eredete Agatha Christie detektívfigurája.


 
Blanche des Saisis
Ez egy 6,2% alkoholtartalmú búzasör.

Quintine Blonde, róla már volt szó.

La Quintine Ambrée
8,5 % alkohol, karamell hozzáadásával készül.

Hercule
Kicsit a Blonde és az Amber között van.
Saison 2000
6,5% alkoholtartalmú sötét ale.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése