2013. november 17., vasárnap

Sörgyártók bemutatása #21 - Užavas alus

Forrás: MB Betons
Hát akkor kezdjünk bele a lett sörkultúra fellegvárainak ismertetésébe is, s kezdjük mindjárt az Užavas alus-al, vagy más néven Ventspils Užavas alus-al, így is szokták emlegetni a céget. Ventspils a helység neve, ahol a cég található, ha valaki rábök a térképre, akkor Kelet-Lettországban fogja megtalálni, az országnak egy olyan fertályán, ami a II. világháborús harcok után szinte teljesen elnéptelenedett, s isten igazából a mai napig nem tért teljesen magához...

A cég elődjét, úgy hívták, hogy SIA „ZAKSI”, s 1994-ben alapították, mindössze pár évvel azután, hogy Lettország visszanyerte a függetlenségét. Nem mondhatja tehát senki, hogy a több évszázados sörfőzési tradíciók bénítóan hatnak a cég friss fejlesztéseire, gond nélkül kijelenthető, hogy a nulláról kezdték az ipart. Próbáltak rögtön nyitni a modern technológiák felé és talpon maradni a '90-es évek keleti típusú eredeti tőkefelhalmozásos időszakában, amikor aztán végképp nem volt egyszerű egy cégnek gyökeret ereszteni.

Ez alatt a rövid időszak alatt viszonylag jól sikerült kiépülniük, több száz üzleti partnerük van saját bevallásuk szerint, s nem csak a szomszédos országokban, sikerült betörniük a skandináv régióba is, s az a vicces, hogy ők még Hollandiát is ide sorolják...
   
S hogy miért éppen Ventspils? A válasz roppant egyszerű, az alapító atya, Uldis Pumpurs itt született, s itt töltötte gyermekkorát... Az Užavas név a régió nevéből jön, s a tulajdonos szerint az ő sörfőzdéjének híre is hozzájárul ahhoz, hogy egyre több turista érkezik erre a vidékre az ország többi részéből, bár szerintem némileg belejátszik ebbe a tengerpart is...:)

A felhasznált anyagok minőségére nagyon kényesek, s mindenütt kihangsúlyozzák, nincsenek semmiféle adalékanyagok. De nézzük, mit is használnak valójában... A viezet egy artézi kútból nyerik, s hogy minél jobb minőségű vizzel dolgozhassanak, a környéken számos fúrást hajtottak végre. A teszteket lettországi és németországi laborokban végezték, s végül persze az jött ki, hogy a víz alkalmas sörkészítésre, és természetesen jó minőségű ivóvíz is egyben.

A többi hozzávaló három országából érkezik: Belgiumból, Németországból és Ausztriából. Ennek két oka van: egyrészt magasak a cég minőségi követelményei, másrészt meg Lettországban ezek az alapanyagok csak limitált mennyiségben állíthatók elő. A kezdetekkor a cég lett malátát használt, de a napfény hiánya és az ismert éghajlati körülmények nem teszik lehetővé a gazdaságos termelést, ezért aztán a cég importból szerzi be ezeket az anyagokat. Malátából három félét használnak, light malátát, karamell malátát és pörkölt malátát.

A komló Belgiumból érkezik, a cég jó kapcsolatokat ápol egy belga céggel (közelebbről nem tudni kivel). A felhasznált élesztőről különösebben nem lehet tudni semmit. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy stabil beszállítókkal dolgozzanak, így biztosítva az állandó minőséget. A különböző sörök ízvilága közös erőfeszítéssel alakul ki, ebben a folyamatban részt vesz a tulajdonos, barátok, és természetesen a sörfőző mesterek. Ezt a folyamatot ők “Latvianisation of taste”-nek hívják szerényen...

Most pedig nézzük, miféle sörök készülnek náluk... Jelen pillanatban a portfólió eléggé letisztultnak tűnik, mindössze két sörből áll: Užavas TUMŠAIS és Užavas GAIŠAIS. Amint látszik, mindkettőről volt már teszt a blogban, nekem vitathatatlanul a barna változat (TUMŠAIS) ízlett jobban. Sajnos a receptek mikéntjéről a hivatalos honlap szinte semmit nem árul el, mindössze annyit állapítanak meg a sörökről, hogy leginkább Riga és Kurzeme környékén van esélyünk velük összefutni, de azért néha más országok boltjainak polcain is fellelhetők (Németország, Belgium, Észtország)

Aki mondjuk elég kalandvágyó, s elzarándokol a helyszínre, a reggeli órákban szűretlen sört is vásárolhat, 5 literes (!) kiszerelésben. Vállalnak vezetett látogatást is, egyelőre sajnos csak lett és orosz nyelven.

A bolt nyitvatartási ideje:

November 1-től április 15-ig:

Hétköznap és szombat:
10:00 - 17:00
(vasárnap zárva)

Április 16-tól október 31ig:

Hétköznap és szombat:
10:00 - 19:00
Vasárnap: 10.00-17.00

A főzde maga 27 km-re kint van a városból, minden kontakt és egyéb információ megtalálható itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése