2013. szeptember 30., hétfő

Kilkenny

Tesztelés időpontja:

2013. május 18., Tallinn (üveges)

Aznap több is sorra került a kertben, lévén egész jó idő volt, csak valahogy ez a sör akkor kimaradt a szórásból (nem került pubikálásra a teszt, ahogy azt szépen, "magyarosan" mondani szokták...), de semmi sincs veszve, mert a jegyzetek azért megvannak.

Szóval Kilkenny... Érdekes módon, soha előtte nem kóstoltam ezt a sört, így már éppen itt volt az ideje. Régebben többször is szemeztem vele az üzletek polcain, de mivel nem voltam barátja sokáig az angolszász/ír/skót/stb. régióból érkező söröknek, így ez sokáig nem realizálódott kóstolásban.

A Kilkenny sört a neten fellelhető források szerint ugyanaz a cég gyártja, mint a Guiness-t, azaz ez is egy ír sör.Az eredete valahol a XIV. században keresendő, bár a címkén az 1710-es évszám díszeleg. (St. Francis apátság...). A sör állítólag némileg hasonlít a brand másik söréhez (Smithwick's draught), de erről nem tudok nyilatkozni, azt még nem kóstoltam egyszer sem. Hasonló eljárással készül, mint a Guiness draugh (nitrogén...), érdeklődőknek bővebb infó a technológiáról a linken.

Manapság a sört Írország legrégebbi működő sörfőzdéjében állítják elő, a Diageo irányítása alatt.

S hogy milyen a sör? Alkoholban nem túl gazdag, 4,3 % van benne. Színre vörös, a habja tömör gyönyör... Színéből ítélve azt gondoltam, hogy hasonló íze lesz, mint az Speckled Hen, de ez tévedés, teljesen más karakter. Minimálisan édeskés, picit tán kesernyés is, rengeteg habbal, mint írtam. Kicsit gyümölcsös is, de ezek beazonosítása meghaladta az erőmet. Finom.

Megjelenés 9
Íz 7
Aroma és jellegzetességek     7
Összhatás 16
Összesen 39

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése